Navigációs útvonal

Menekültügy: közös normák, nagyobb hatékonyság - 21/10/2009

Menedékkérők © EC

Az új menekültügyi szabályozás révén az EU kiszámíthatóbbá és kiegyenlítettebbé kívánja tenni a kontinensen a menekültek befogadását.

Az EU átdolgozza a menekültek befogadásával kapcsolatos tagállami döntéshozatalra és a menedékjogra vonatkozó szabályokat.

A szabályozás módosítása azt a célt szolgálja, hogy az üldöztetés áldozatai hatékonyabb védelemben részesüljenek, ne kerüljön sor csalásra, illetve hogy a jogalkalmazás Európa-szerte kiegyenlítettebb képet mutasson. Jelenleg óriási különbségek tapasztalhatók az egyes tagállamok között az elfogadott menedékkérelmek száma tekintetében.

A menedékstátusz kérelmezése gyakran szerencsejátékra emlékeztet – ám a tét itt jóval nagyobb. A sikertelen kérelmezőkre kitoloncolás vár, a hazájukba visszaküldött, valóban védelemre szoruló menekültek pedig várhatóan további üldöztetésnek néznek elébe.

Noha az EU az utóbbi tíz évben sokat tett a menekültügyi eljárások egységesítéséért, a menedékkérők esélyei még ma is nagymértékben különböznek attól függően, melyik ország bírálja el beadványukat.

Az adatok azt mutatják, hogy a csecsenföldi menedékkérők egyes országokban jó eséllyel jutnak menekültstátuszhoz, míg másokban erre szinte semmi reményük sincs. Ugyanez mondható el az iraki menedékkérőkről is.

Ez magyarázza, miért próbálnak a menekültek Európán belül olyan tagállamba utazni, ahol várhatóan könnyebben jutnak majd tartózkodási engedély birtokába. A „menedékjog-vásárlás” – ahogy ezt a jelenséget gyakran nevezik – tilos. A menedékkérőknek elviekben abban az uniós tagországban kell kérelmüket benyújtaniuk, ahová az Unió külső határait átlépve először megérkeznek.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a jelenleg hatályos uniós menekültügyi jogszabályok túl nagy mozgásszabadságot biztosítanak az EU-tagállamoknak. Az Európai Bizottság által előterjesztett javaslatok elfogadása esetén szűkebb tere nyílik a jogértelmezésnek, és felgyorsul a kérelmek kivizsgálásának folyamata. A tagállamoknak a kérelmek benyújtását követően hat hónapon belül le kell majd folytatniuk az elbírálási eljárást.

Menekültnek azok a személyek minősülnek, akik vallási, etnikai vagy politikai üldöztetés miatt hagyják hátra hazájukat. A nemzetközi jog értelmében jogosultak arra, hogy védelemben részesüljenek, még abban az esetben is, ha illegálisan lépnek be az Európai Unió területére.

Az EU igen fontos célállomást jelent a menedékkérők számára. Területén 2008-ban közel 240 000 menedékkérelmet regisztráltak. Összesen 193 690 új kérelem elbírálására került sor, ezek 73%-át a tagországok elutasították.

A legtöbb kérelmező Irakból, Oroszországból, Szomáliából, Szerbiából és Afganisztánból érkezett az EU területére. (Az országokat a menedékkérők számának csökkenő sorrendjében tüntettük fel.)

A legtöbb kérelmet (41 800) Franciaországban nyújtották be. Az országot az Egyesült Királyság, Németország, Svédország, Görögország, Belgium és Hollandia követi a sorban. A lakosságra vetített arányt – azaz az egy főre jutó kérelmek számát – tekintve Málta és Ciprus áll az élen.

Az Európai Bizottság által kidolgozott javaslatok a következők folyamán a Tanács és a Parlament elé kerülnek – ez a két uniós intézmény véleményezi és bírálja majd el őket.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek