Navigointipolku

EU:n turvapaikkajärjestelmää tehostetaan - 21/10/2009

Turvapaikanhakijoita jonossa © EC

EU-komissio ehdottaa uusia sääntöjä, joilla pyritään yhdenmukaistamaan menettelyjä ja estämään turvapaikkakeinottelu.

EU haluaa muuttaa kahta turvapaikkajärjestelmää koskevaa säädöstä, jotka koskevat suojelua tarvitsevien henkilöiden aseman määrittämistä ja EU:n turvapaikkamenettelyjä.

Ehdotuksilla pyritään tarjoamaan vainon uhreille entistä parempaa suojelua. Tavoitteena on myös ehkäistä turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä ja yhtenäistää lainsäädännön soveltamista EU:ssa. Nykyään EU-maiden välillä on suuria eroja turvapaikkahakemusten hyväksymisessä.

Turvapaikan hakemista EU:sta on usein verrattu arpapeliin – panokset ovat kuitenkin paljon kovemmat. Hylätyt turvapaikanhakijat karkotetaan, ja pahimmillaan heitä uhkaa uusi vaino kotimaassa, jos suojelun tarve onkin todellinen.

Vaikka EU on pyrkinyt yhtenäistämään turvapaikkamenettelyjä kymmenen viime vuoden aikana, hakijoiden onnistumismahdollisuudet riippuvat vielä paljon siitä, missä EU-maassa hakemus käsitellään.

Esimerkiksi turvapaikkaa hakevalla tšetšeenillä on suuri todennäköisyys saada pakolaisasema eräissä jäsenmaissa ja lähes olematon eräissä toisissa. Sama koskee Irakin kansalaisia.

Monet pakolaiset matkustavat Euroopan halki sellaiseen maahan, jossa oleskeluluvan saa helpommin. Tällainen liikkuminen maasta toiseen, nk. turvapaikkakeinottelu, on laitonta. Turvapaikanhakijan pitäisi jättää anomuksensa siihen maahan, jonka alueelle hän EU:ssa ensiksi saapuu.

Nykyisen EU-lainsäädännön katsotaan antavan jäsenmaille liikaa liikkumavaraa. Komission ehdottamat säännöt jättävät vähemmän tilaa erilaisille tulkinnoille ja nopeuttavat hakemusten tutkintamenettelyjä. EU-maiden on vastedes saatava ensimmäiseen hakemukseen liittyvät menettelyt päätökseen kuuden kuukauden määräajassa.

Pakolaiseksi määritellään henkilö, joka pakenee esimerkiksi uskonnon, etnisen tausta tai poliittisen mielipiteen vuoksi tapahtuvaa vainoa. Kansainvälisen oikeuden mukaan pakolaisilla on oikeus suojeluun, vaikka he saapuisivat EU:n alueelle laittomasti.

EU on turvapaikanhakijoiden tärkeimpiä kohteita. Vuonna 2008 hakemuksia rekisteröitiin lähes 240 000. Viranomaiset tekivät päätöksen 193 690 uuden hakemuksen kohdalla, ja niistä 73 % hylättiin.

Suurin osa hakemuksista tuli Irakin, Venäjän, Somalian, Serbian ja Afganistanin kansalaisilta.

Eniten hakemuksia tehtiin Ranskassa (41 800) ja seuraavaksi eniten Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ruotsissa, Kreikassa, Belgiassa ja Alankomaissa. Maltalla ja Kyproksella turvapaikkahakemusten määrä oli suurin asukasta kohti.

Muutosehdotuksia käsitellään seuraavaksi neuvostossa ja Euroopan parlamentissa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä