Cale de navigare

Se simplifică normele privind succesiunile - 15/10/2009

Bărbat scriind cu un stilou ©Reporters

Norme comune pentru succesiunile transfrontaliere.

Europenii care moştenesc bunuri într-un alt stat membru al UE se confruntă, adesea, cu proceduri administrative extrem de complicate. Legislaţia în materie de succesiune diferă de la o ţară la alta şi nu este întotdeauna clar ce sistem juridic se aplică.

Încercarea de a ieşi din acest labirint înseamnă bani cheltuiţi şi timp pierdut. Unii moştenitori renunţă, pur şi simplu, să-şi mai revendice proprietăţile din alte ţări care le revin de drept.

Comisia Europeană propune simplificarea normelor în materie de succesiune la nivel comunitar. În acest fel, persoanele care locuiesc în străinătate ar putea alege ca succesiunile să le fie reglementate de legislaţia ţării corespunzătoare cetăţeniei lor.

În caz contrar, legislaţia care se va aplica tuturor bunurilor este cea a ţării în care a locuit persoana decedată, chiar dacă drepturile succesorale se stabilesc pentru bunuri aflate în alt stat membru.

Propunerea este destinată să elimine hotărârile contradictorii referitoare la aceeaşi succesiune, luate de autorităţile competente din ţări europene diferite. O singură autoritate va avea competenţa să dezbată succesiunea, şi anume cea din ţara de reşedinţă sau cea din ţara de origine.

De asemenea, Comisia propune crearea unui certificat menit să permită moştenitorilor şi administratorilor succesiunilor să îşi dovedească cu uşurinţă statutul în altă ţară. În prezent, nu există întotdeauna o recunoaştere reciprocă a documentelor succesorale între statele membre.

Din numărul de succesiuni deschise în UE în fiecare an, aproximativ 450 000 au un caracter internaţional. Valoarea totală a bunurilor este estimată la 120 de miliarde de euro pe an.

Comisarul european pentru justiţie, Jacques Barrot, a declarat că normele propuse oferă mai multă siguranţă juridică şi mai multă flexibilitate.

„Este imperativ să le permitem cetăţenilor şi practicienilor dreptului să înţeleagă şi, într-o anumită măsură să aleagă, normele care să se aplice totalităţii bunurilor constitutive ale unei succesiuni, indiferent de locul unde se află acestea.”

Măsura nu va afecta taxele de succesiune, care vor fi reglementate în continuare de legislaţia naţională, la fel ca şi aspectele referitoare la moştenitori şi repartizarea moştenirii.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile