Navigacijska pot

Novo življenje za begunce - 02/09/2009

Iraški begunci v Siriji s prošnjami za preselitev ©ES

Predlog programa za uskladitev ukrepov na ravni EU pri ponovni naselitvi beguncev

Po vsem svetu je na milijone ljudi, ki so zapustili svoje domove zaradi vojne ali pa bežijo pred preganjanjem. Večina jih je za azil zaprosila v bližnjih državah v razvoju – samo Pakistan in Sirija sta skupaj sprejeli okoli 3 milijone ljudi.

Nekateri begunci se ne morejo vrniti na svoje domove ali pa tega nočejo, saj se bojijo nadaljnjega preganjanja. Veliko jih tudi živi v nevarnih razmerah ali pa imajo posebne potrebe, katerim države sprejemnice ne morejo ustreči. V takšnih primerih je običajna rešitev ponovna naselitev, tj. preselitev beguncev v drugo državo azila.

Urad ZN za begunce ocenjuje, da je treba preseliti 747 000 beguncev. Vendar je leta 2008 nov dom našlo manj kot 66 000 ljudi, od tega se jih je samo 4 378 preselilo v EU. To je precej manj kot jih je bilo nameščenih v druge razvite države, zlasti ZDA, Kanado in Avstralijo.

Evropska komisija želi s predlaganim programom English izboljšati učinkovitost odziva EU pri ponovni naselitvi in zmanjšati število beguncev, ki tvegajo svoja življenja za nezakonit vstop v EU.

Trenutno samo 10 držav članic EU redno sprejema begunce, ki prihajajo iz držav zunaj EU, pri tem pa se le redko usklajujejo. Načrt se zavzema za uvedbo prostovoljnega političnega in praktičnega sodelovanja.

Program naj bi državam omogočil lažje in cenejše sprejemanje beguncev. Prav tako naj bi poudaril humanitarni in politični pomen ponovnega naseljevanja beguncev. Za spodbujanje sodelovanja program predvideva, da bi države prejele 4 000 EUR za vsakega sprejetega begunca.

V okviru programa bodo ustanovili skupino strokovnjakov, ki naj bi opredelila skupine beguncev za prednostno obravnavo, denimo iraški begunci v Siriji in Jordaniji ali sudanski begunci v Čadu. Evropski urad za podporo na področju azila bi državam pomagal pri izvajanju določenih skupnih dejavnosti, kot so operacije za izbiranje in ugotavljanje dejstev.

Predlog obravnava samo begunce iz držav zunaj EU. Države bi ohranile pravico do izbire beguncev in njihovega števila.

 

Zunanji vidiki azilne politike EU DeutschEnglishfrançais

Več o azilnem sistemu EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave