Cale de navigare

O viaţă nou pentru refugiaţi - 02/09/2009

Refugiaţi irakieni în Siria, arătând cereri de reinstalare pentru a atrage atenţia asupra situaţiei dificile în care se află ©CE

Propunere cu privire la un program de coordonare a relocării refugiaţiilor la nivelul UE.

Milioane de persoane din întreaga lume şi-au părăsit locuinţele din cauza războiului sau de teama persecuţiilor. Majoritatea au solicitat azil în ţările în curs de dezvoltare învecinate (în total, Pakistanul şi Siria au oferit azil unui număr de aproximativ 3 milioane de refugiaţi).

Unii dintre aceşti refugiaţi nu se pot întoarce acasă sau nu doresc să o facă deoarece ştiu că vor fi persecutaţi. Alţii trăiesc în condiţii periculoase sau au nevoi speciale care nu le pot fi satisfăcute în ţările cărora le-au solicitat protecţie. În asemenea cazuri, soluţia este, în general, relocarea sau reinstalarea, adică transferarea refugiaţilor în alte ţări care le oferă azil.

Comisariatul pentru refugiaţi al Naţiunilor Unite a estimat la 747 000 numărul refugiaţilor care necesită reinstalare. Cu toate acestea, sub 66 000 şi-au găsit cămine noi în 2008, din care doar 4 378 în UE. Numărul este mult mai mic decât în alte regiuni ale lumii dezvoltate, ca SUA, Canada şi Australia.

Această propunere English urmăreşte stimularea reacţiei europene la problema reinstalării şi reducerea numărului de refugiaţi care îşi riscă vieţile pentru a ajunge ilegal în Uniunea Europeană.

În prezent, doar 10 state membre reinstalează, în mod curent, refugiaţi provenind din ţări terţe, de obicei fără a se consulta şi fără a se coordona în mod real. Planul face apel la crearea unui program de voluntariat vizând consolidarea cooperării la nivel politic şi practic.

Programul este conceput pentru a simplifica procedurile şi pentru a reduce costurile pe care ar urma să le suporte ţările care primesc refugiaţi. De asemenea, ar spori impactul politic şi umanitar al eforturilor naţionale de reinstalare. Pentru a încuraja participarea la aceste acţiuni comune, statele membre vor primi 4 000 de euro pentru fiecare refugiat relocat prin acest program.

În baza acestuia va fi creat un grup de experţi având ca sarcină identificarea grupurilor de refugiaţi cărora trebuie să li se acorde prioritate (de ex. refugiaţi irakieni în Siria şi Iordania sau refugiaţi sudanezi în Ciad). Noul birou european de sprijin pentru azil va ajuta statele membre să ducă la îndeplinire acţiuni comune cum sunt misiunile de selecţie şi de informare.

Propunerea îi vizează doar pe refugiaţii din ţările terţe. Statele membre îşi vor menţine dreptul de a decide ce şi câţi refugiaţi primesc.

 

Aspecte externe ale politicii UE în domeniul azilului DeutschEnglishfrançais

Mai multe despre sistemul de azil al UE DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile