Kruimelpad

Een nieuw leven voor vluchtelingen - 02/09/2009

Irakese vluchtelingen in Syrië met aanvragen voor hervestiging ©EC

Voorstel voor een programma om de hervestiging van vluchtelingen op EU-niveau te coördineren

Miljoenen mensen in heel de wereld hebben hun huis verlaten vanwege een oorlog of uit angst voor vervolging. De meesten zijn gevlucht naar de buurlanden. Zo zijn er in Pakistan en Syrië samen ongeveer 3 miljoen vluchtelingen.

Velen van hen kunnen of willen niet terug omdat zij in eigen land worden vervolgd. Vaak leven zij in benarde omstandigheden of heeft het land waar zij bescherming hebben gezocht, niet de middelen om hen op te vangen. De oplossing is gewoonlijk hervestiging: de overbrenging van vluchtelingen naar een ander land.

Het VN-vluchtelingencommissariaat schat dat 747 000 vluchtelingen moeten worden hervestigd. Maar minder dan 66 000 hebben in 2008 een nieuw thuis gevonden, waarvan nog geen 4400 in de EU. Dat is heel wat minder dan in andere geïndustrialiseerde landen, zoals de VS, Canada en Australië.

Daarom dient de Europese Commissie een voorstel English in om meer vluchtelingen in Europa op te vangen en zo ook het aantal vluchtelingen te verminderen die hun leven wagen om de EU illegaal binnen te komen.

Momenteel zijn er maar 10 landen in de EU die regelmatig vluchtelingen van buiten de EU hervestigen, maar er is daarbij weinig overleg of coördinatie. Daarom moet er een programma komen om de politieke en praktische samenwerking op vrijwillige basis te verbeteren.

Zo zouden EU-landen gemakkelijker en efficiënter vluchtelingen kunnen opvangen. De humanitaire en politieke hiervan zou ook groter worden. Om meer landen over de streep te trekken, zou per vluchteling 4000 euro aan het opvangland worden toegekend.

Een groep deskundigen moet nagaan aan welke vluchtelingen voorrang moet worden gegeven, bijvoorbeeld Irakezen in Syrië en Jordanië of Soedanezen in Tsjaad. Een nieuw EU-asielbureau zou landen helpen bij gezamenlijke activiteiten zoals selectie en verkenningsbezoeken.

Het voorstel heeft alleen betrekking op vluchtelingen van buiten de EU. Ieder land zou zelf blijven bepalen hoeveel en welke vluchtelingen het wil opvangen.

 

Externe aspecten van het EU-asielbeleid DeutschEnglishfrançais

Meer over asiel in de EU DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links