Navigációs útvonal

Új élet a menekültek számára - 02/09/2009

Iraki menekültek mutatják fel Szíriában a letelepülési kérelmüket, nehéz helyzetüket illusztrálva ©EC

A menekültek letelepítésének uniós szintű összehangolását célzó program kidolgozására született javaslat

Az utóbbi években világszerte több millió ember kényszerült arra, hogy otthonát hátrahagyva meneküljön háború vagy üldöztetés elől. Legtöbbjük a környező fejlődő országokban keresett menedéket: Pakisztán és Szíria együttesen közel 3 millió főt fogadott be.

A menekültek némelyike nem tud vagy nem kíván hazatérni, mert folyamatos üldöztetésnek volna kitéve hazájában. Sokuk olyan körülmények között él a befogadó országban, mely veszélyezteti egészségüket vagy biztonságukat, mások olyan sajátos szükségletekkel rendelkeznek, amelyeket nem lehet kielégíteni abban az országban, amelyhez védelemért folyamodtak. Ezekben az esetekben a bevett megoldás a letelepítés, azaz a menekültek áttelepítése egy másik befogadó országba.

Az ENSZ menekültügyi szervének becslései szerint 747 000 menekült letelepítésére van szükség. 2008-ban mégis 66 000-nél is kevesebben találtak új otthonra, és közülük mindössze 4 378 főt telepítettek le az EU területén. Ez a világ más fejlett országaival – különösen az USA-val, Kanadával és Ausztráliával – összevetve meglehetősen alacsony szám.

Az Európai Bizottság javaslatának English célja az, hogy fokozza az EU letelepedéssel kapcsolatos intézkedéseit, és csökkentse azok számát, akik életüket kockáztatva igyekeznek illegálisan eljutni Európába.

Jelenleg mindössze 10 uniós ország végez évi rendszerességgel letelepítéseket az Unió határain kívülről érkező menekültek körében; ezek az államok pedig rendszerint alig konzultálnak egymással, és kevéssé hangolják össze tevékenységüket. A közös uniós letelepítési javaslat a politikai és gyakorlati együttműködés elősegítése céljából önkéntes programok kidolgozását szorgalmazza.

A program célja az, hogy könnyebbé és költséghatékonyabbá tegye az országok számára a menekültek befogadását. Ezenkívül fokozni kívánja a tagállamok letelepítési erőfeszítéseinek humanitárius és politikai eredményességét is. Ösztönzésül az országok a tervek szerint 4000 eurót kapnak majd minden olyan menekült után, akinek letelepítésére a program keretében sor kerül.

A tervek között szerepel még egy szakértői csoport felállítása is, amelynek feladata az lesz, hogy meghatározza, hogy a menekültek közül ki (így például a Szíriába menekült irakiak vagy a Csádba menekült szudániak csoportja) élvezzen elsőbbséget. Az új Európai Menekültügyi Támogató Hivatal az elképzelések értelmében segítséget nyújt majd a tagállamoknak a közös tevékenységek végzésében, többek között a letelepítendő menekültek kiválasztása, illetve a tényfeltáró missziók során.

A javaslat csak az EU határain kívülről érkezett menekültekre vonatkozik. Azt továbbra is a tagállamok dönthetnék el, hogy mely menekülteket választják ki, és hány főt fogadnak be.

 

Az EU menekültügyi politikájának külügyi vonatkozásai DeutschEnglishfrançais

Az EU menekültügyi rendszeréről bővebben DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek