Navigációs útvonal

Letelepedés egy másik uniós tagállamban - 02/07/2009

Európa-térképekre helyezett bőrönd ©EB

Néhány uniós országban a más uniós állampolgársággal rendelkezők nehezen jutnak tartózkodási engedélyhez

Mintegy 8 millió európai él az európai polgárok egyik alapvető jogával: olyan uniós tagállamban telepedett le és dolgozik, amelynek nem állampolgára. Ez azonban nem mindig könnyű.

Az érdekházasságok és a tartózkodási jogokkal való egyéb visszaélések megfékezése végett egyes országok olyan feltételeket szabtak a tartózkodási engedély megszerzéséhez, amelyek sértik az uniós jogszabályokat.

Visszajelzések szerint a tartózkodási jogokkal kapcsolatos jogszabályok homályosak. A Bizottság a közelmúltban ezért iránymutatásokat tett közzé English, amelyekben egyértelműsítette az említett szabályokat.

Az uniós jogszabályok leggyakoribb megsértése azokat a nem uniós állampolgárságú személyeket érinti, akik egy európaival kötött házasság után szabadon élhetnek és mozoghatnak az Unióban.

Sok ország idáig előírta, hogy a nem uniós állampolgárságú házastársnak tartózkodási engedéllyel kell rendelkeznie egy másik tagállamban, mielőtt az új ország is megadná az engedélyt. Ezek az országok így könnyebben tudták kitoloncolni azokat a személyeket, akiket azzal gyanúsítottak, hogy kizárólag az Unióba való bevándorlás miatt kötöttek házasságot uniós állampolgárokkal. Az Európai Bíróság azonban tavaly joggyakorlatot teremtő ítéletet hozott, amelyben elismerte, hogy ez a követelmény sérti a házastársak jogait.

Panaszok érkeztek azzal kapcsolatban is, hogy a tartózkodási engedély megszerzéséhez egyes országok felesleges dokumentumokat kérnek az uniós állampolgároktól.

Az új iránymutatások azt is leszögezik, hogy az uniós tagországok kötelezővé tehetik a vízumot a nem uniós házastárs számára. A bizottsági dokumentum ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a nemzeti hatóságoknak ki kell adniuk a vízumot az ilyen személyek részére. Az uniós országok kivizsgálhatják a gyanús érdekházasságokat, de csupán jól körülhatárolt feltételek alapján, és meg kell bizonyosodniuk arról, hogy minden esetben figyelembe veszik az összes körülményt.

Kitoloncolásra akkor kerülhet sor, ha az érintett személy fenyegeti az adott ország „alapvető érdekeit”. A közbiztonság érdekében a szabad mozgás is korlátozható.

Az EU tavaly felülvizsgálta a szabad mozgásra vonatkozó 2004-es irányelvnek való megfelelést, és úgy találta, hogy számos nemzeti jogszabály nagyon rosszul ültette át az irányelvet. Az átültetés egyetlen országban sem volt teljes, tényleges vagy pontos.

Szabad mozgás az Unióban: az alapvető jogok egyike English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek