Navigacijska pot

Preprečevanje novih terorističnih napadov - 24/06/2009

Grafična ponazoritev odprte kuverte s sporami – biološkimi patogenimi organizmi ©Reporters

EU predlaga preventivne ukrepe zaradi vedno večje nevarnosti terorističnih napadov z uporabo kemičnega, biološkega in jedrskega orožja

V terorističnih napadih po svetu so do zdaj večinoma uporabili eksplozivna sredstva in strelno orožje. Po nedavno pridobljenih podatkih pa nameravajo teroristične skupine uporabiti orožje, ki bi imelo veliko hujše posledice.

Po novem predlogu Evropske komisije naj bi okrepili varnostne ukrepe in povečali pripravljenost na napad s takšnim orožjem.

Z razvojem tehnologije orožja in vedno bolj zakonito uporabo kemičnih, bioloških in jedrskih snovi se grožnja takega napada povečuje.

„Evropa na srečo ni doživela napada, v katerem bi uporabili take snovi, vendar pa bi bile morebitne posledice takega napada za našo družbo tako resne, da se moramo nanj pripraviti,” je dejal komisar za pravosodje Jacques Barrot.

V napadih z nekonvencionalnim orožjem lahko ubijejo ali ranijo zelo veliko ljudi, povzročijo gospodarsko škodo in vsesplošno paniko.

Evropa je zavezana državljanskim pravicam in odprtosti meja, zato je bolj ranljiva, saj imajo države EU le omejeno možnost nadzora nad gibanjem ljudi.

Skupina strokovnjakov je pod okriljem EU pripravila nov triletni načrt z več kot 130 ukrepi, ki naj bi preprečili, da bi nevarne snovi prišle v napačne roke, in zagotovili ustrezno pripravljenost, če bi se to le zgodilo.

Načrt zlasti poudarja, da je treba po vsej Evropi izboljšati sisteme odkrivanja takega orožja ter razviti nova orodja za reševanje življenj in omejitev škode v primeru terorističnega napada ali incidenta.

Načrt EU podpira vlade držav, ki nosijo glavno odgovornost za zagotavljanje varnosti. Komisija je za izvajanje tega načrta v obdobju 2010-2013 predlagala 100 milijonov EUR obstoječih sredstev.

Več o boju proti terorizmu v Evropi English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave