Cale de navigare

Prevenirea atacurilor teroriste - 24/06/2009

Artă conceptuală realizată pe calculator, înfăţişând un plic deschis din care ies spori, care evocă utilizarea agenţilor patogeni de origine biologică în atacuri teroriste ©Reporters

UE îndeamnă la acţiuni preventive împotriva riscului crescut de comitere a unor atacuri teroriste cu arme chimice, biologice şi nucleare.

Până acum, cele mai multe atacuri teroriste au folosit materiale explozive şi arme de foc. Însă, informaţiile recente arată că grupurile teroriste intenţionează să utilizeze noi tipuri de arme, capabile să producă pagube de dimensiuni mult mai dramatice.

Comisia a prezentat o serie de planuri de întărire a măsurilor de securitate în jurul acestui tip de materiale şi de creştere a nivelului de pregătire în cazul unor eventuale atacuri.

Riscurile cresc odată cu dezvoltarea tehnologiei armamentului şi cu utilizarea pe scară tot mai largă a materialelor chimice, biologice şi nucleare în scopuri legitime.

„Din fericire, Europa nu a fost ţinta vreunui atac major cu astfel de materiale, însă gravitatea eventualelor consecinţe asupra societăţii noastre nu ne permite să fim nepăsători,” a declarat comisarul pentru justiţie, Jacques Barrot.

Armele neconvenţionale pot ucide sau răni foarte mulţi oameni, cauzând, în acelaşi timp, haos economic şi o stare generală de panică.

Angajamentul european în favoarea drepturilor civile şi a deschiderii frontierelor ne face mai vulnerabili la atacuri, pentru că limitează capacitatea guvernelor de a controla circulaţia persoanelor.

În baza recomandărilor unui grup de experţi constituit la solicitarea UE, Comisia a întocmit un nou plan de acţiune cu durata de trei ani, care cuprinde peste 130 de măsuri. Acestea sunt menite să prevină situaţiile în care materialele periculoase ajung în mâini criminale şi să asigure un nivel ridicat de pregătire în această eventualitate.

Planul recomandă în special îmbunătăţirea, peste tot în Europa, a sistemelor de detecţie, precum şi crearea unor noi instrumente care să permită salvarea de vieţi şi limitarea pagubelor în caz de atacuri sau incidente.

Planul UE este destinat să sprijine eforturile guvernelor, care poartă principala responsabilitate pentru asigurarea securităţii cetăţenilor. Comisia propune utilizarea a 100 de milioane de euro din fondurile existente pentru punerea în aplicare a acestui plan, în perioada 2010-2013.

Informaţii suplimentare despre combaterea terorismului în Europa English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile