Kruimelpad

Maatregelen tegen nieuwe terreurdreigingen - 24/06/2009

Een geopende envelop waaruit "sporen" vrijkomen als symbool voor terrorisme met biologische ziekteverwekkers ©Reporters

De EU wil preventief optreden tegen de groeiende kans op terroristische aanvallen met chemische, biologische en nucleaire wapens.

Tot nu werden bij verreweg de meeste terroristische aanvallen in de wereld explosieven en vuurwapens gebruikt. Maar volgens recente inlichtingen zijn terroristische groepen op zoek naar nieuwe wapens waarmee ze veel meer schade kunnen toebrengen.

De Commissie heeft plannen gemaakt om dergelijke wapens beter te beveiligen en beter voorbereid te zijn op aanvallen daarmee.

De dreiging heeft gelijke tred gehouden met de ontwikkelingen in de wapentechnologie en het toenemend gebruik van chemische, biologische en nucleaire materialen voor legitieme doeleinden.

"Hoewel Europa gelukkig nog niet is getroffen door aanvallen met zulke materialen, zouden de gevolgen van zo'n aanval zo ernstig zijn dat we niet werkloos mogen blijven toezien," aldus Europees commissaris voor justitie Jacques Barrot.

Met niet-conventionele wapens kunnen grote aantallen mensen tegelijk worden gedood of verwond met als gevolg een economische ravage en grootschalige paniek.

Europa hecht sterk aan burgerrechten en open grenzen, maar dat maakt het kwetsbaar voor aanvallen omdat de overheden geen onbeperkte controle hebben over het personenverkeer.

Op basis van aanbevelingen die in opdracht van de EU door een groep deskundigen zijn gedaan, worden in het nieuwe driejarenplan meer dan 130 maatregelen opgesomd die moeten voorkomen dat gevaarlijke materialen in verkeerde handen vallen en die ervoor moeten zorgen dat we beter voorbereid zijn, mocht dat toch gebeuren.

Zo wordt in het plan aangedrongen op een verbetering van de detectiesystemen in heel Europa en op nieuwe hulpmiddelen die bij een aanslag of incident levens moeten redden en de schade moeten beperken.

Het EU-plan reikt de nationale overheden, die in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor veiligheid, de helpende hand. De Commissie stelt voor 100 miljoen euro bestaande middelen uit te trekken voor de uitvoering van het plan in de periode 2010-2013.

Meer over de bestrijding van terrorisme in Europa English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links