Navigációs útvonal

Küzdelem az újfajta terrorcselekmények ellen - 24/06/2009

Számítógépes műalkotás: a felbontott borítékból kiáramló spórák a biológiai kórokozók terrorizmusban való felhasználását jelképezik ©Reporters

Az EU megelőző intézkedéseket szorgalmaz a vegyi, biológiai és nukleáris anyagokat felhasználó terrorcselekmények egyre növekvő kockázatával szemben.

A terroristák támadásaikhoz eddig többnyire robbanóanyagokat és fegyvereket használtak világszerte, a legújabb hírszerzési értesülések szerint azonban a jövőben új, sokkal nagyobb károkat okozó fegyvereket szándékoznak bevetni.

A Bizottság tervet dolgozott ki a veszélyes anyagokkal kapcsolatos biztonsági intézkedések szigorítására és a terrorcselekmények esetén bekövetkező események kezeléséhez szükséges készültség fokozására.

A fenyegetés a fegyvergyártási technikák fejlődésével egyre nő, de hozzájárul ehhez a veszélyes kémiai, biológiai és nukleáris anyagok törvényes célokra való használatának fokozódása is.

„Bár Európában még szerencsére nem volt példa arra, hogy veszélyes anyagokat használtak volna fel jelentős terrorcselekményekhez, a társadalmainkat fenyegető potenciális következmények súlya óvatosságra int bennünket” – mondta Jacques Barrot igazságügyi biztos.

Az atom-, a biológiai és vegyi fegyverek az emberek ezreinek halálát vagy sérülését okozhatják, hatalmas anyagi kárt eredményezhetnek és pánikot kelthetnek a lakosság körében.

Európa elkötelezte magát a polgári jogok és a nyitott határok mellett, ami kiszolgáltatottabbá teszi a terrorcselekményekkel szemben, mivel korlátozza a kormányok hatalmát az emberek mozgásának felügyeletében.

Az EU által megbízott szakértői csoport ajánlásain alapuló új hároméves terv több mint 130 intézkedést tartalmaz. Ezek egy része azt hivatott megelőzni, hogy a veszélyes anyagok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe, egy másik része pedig azt szolgálja, hogy Európa kellően fel legyen készülve, ha ez mégis megtörténne.

A Bizottság a tervben többek között Európa felderítő rendszereinek javítását szorgalmazza, és terrortámadások, illetve vészhelyzet esetén bevethető új életmentő és kárenyhítő eszközök kidolgozását kezdeményezi.

Az uniós terv a tagállami kormányokat hivatott támogatni munkájukban, a biztonsági kérdések ugyanis elsősorban az ő felelősségi körükbe tartoznak. A Bizottság a meglévő alapokból 100 millió eurót kíván a 2010–2013-as időszakban a terv végrehajtására fordítani.

A terrorizmus elleni küzdelem Európában English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek