Navigointipolku

EU torjuu ydin- ja bioterrorismin uhkaa - 24/06/2009

Tietokoneella tehty kuva kirjekuoresta, josta vapautuu biologisia patogeenejä esittäviä itiöitä © Reporters

EU pyrkii ehkäisemään ennalta riskiä siitä, että terroristiryhmät alkavat käyttää iskuissaan kemiallisia, biologisia ja ydinmateriaaleja.

Useimmissa terrori-iskuissa on tähän mennessä käytetty räjähteitä ja tuliaseita. Uusien tiedustelutietojen mukaan terroristiryhmät yrittävät kuitenkin saada käsiinsä uusia aseita, jotka voivat aiheuttaa valtavaa tuhoa.

Komissio on julkaissut suunnitelman tehostaa turvatoimia, jotka koskevat näitä aseita ja materiaaleja, ja lisätä valmiutta terrori-iskujen varalta.

Terrori-iskujen uhka on kasvanut aseteollisuuden viimeisimmän kehityksen myötä ja samalla kun kemiallisten, biologisten, säteily- ja ydinmateriaalien (CBRN-materiaalien) käyttö laillisiin tarkoituksiin on lisääntynyt.

Näitä materiaaleja ei ole vielä juurikaan käytetty Euroopassa tehdyissä terrori-iskuissa. Oikeusasioista vastaava komissaari Jacques Barrot toteaa kuitenkin, että koska hyökkäysten seuraukset voivat olla niin vakavia, toimiin on ryhdyttävä jo ennalta.

Kemialliset, biologiset ja ydinaseet voivat johtaa suuriin ihmishenkien menetyksiin, yleiseen paniikkiin ja talouden häiriöihin.

EU:n vahva sitoutuminen kansalais- ja perusoikeuksien kunnioittamiseen ja valvonnan puuttuminen sisärajoilta lisäävät sen haavoittuvuutta, sillä EU-maiden viranomaisilla on vain rajoitetut mahdollisuudet valvoa henkilöiden liikkuvuutta.

Uusi kolmivuotinen toimintasuunnitelma perustuu EU:n perustaman asiantuntijaryhmän (CBRN-työryhmä) suosituksiin. Suunnitelmaan kuuluu yli 130 toimenpidettä, joilla estetään vaarallisten materiaalien joutuminen vääriin käsiin. Samalla annetaan CBRN-uhkiin varautumista ja reagointia koskevia suosituksia.

Toimintasuunnitelman mukaan CBRN-materiaalien havaitsemisjärjestelmiä on parannettava kaikkialla EU:ssa. Pelastustyöntekijöille on myös annettava uusia välineitä, joiden avulla he voivat pelastaa ihmishenkiä ja rajoittaa vahinkoja terrori-iskujen ja muiden uhkatilanteiden jälkeen.

EU:n toimintasuunnitelmalla pyritään tukemaan EU-maiden viranomaisia, joiden vastuulle turvallisuuden varmistaminen ensi sijassa kuuluu. Suunnitelman täytäntöönpanoon on tarkoitus osoittaa EU:n budjettivaroja yhteensä 100 miljoonaa euroa kaudella 2010–2013.

Terrorismin torjunta Euroopassa English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä