Навигационна пътека

Предотвратяване на нови терористични атаки - 24/06/2009

Компютърно изображение на отворен плик, от който излизат спори, представляващи използването на биологични патогени в тероризма ©Reporters

ЕС призовава за превантивни действия срещу нарастващата опасност от терористични атаки с използване на химическо, биологично и атомно оръжие.

Досега при повечето терористични нападения по света се използват експлозиви и огнестрелно оръжие. Нови разузнавателни данни показват, че терористичните групи искат да използват нови оръжия, които могат да причинят много по-значителни щети.

Комисията представи планове за засилване на мерките за сигурност по отношение на подобни материали и за повишаване на готовността в случай на нападение.

Заплахата нараства заедно с напредъка на оръжейните технологии и засиленото законно използване на химически, биологични и ядрени материали.

„Въпреки че Европа не е била подложена на мащабна атака с използване на подобни материали, сериозността на потенциалните последици за нашите общества е такава, че не можем да останем безучастни“, заяви комисарят по правосъдие Жак Баро.

С неконвенционални оръжия могат да бъдат убити или ранени много хора и да бъдат причинени икономически хаос и масова паника.

Ангажиментът на Европа към гражданските права и отворените граници я прави по-уязвима към атака, тъй като ограничава възможността на правителствата да контролират движението на хората.

Основаващ се на препоръките на създадена от ЕС експертна група, новият тригодишен план включва над 130 мерки за предотвратяване на попадането на опасни материали в неподходящи ръце и за подготвеност в случай, че това все пак стане.

По-специално планът призовава за подобряване на детекторните системи в Европа и за нови инструменти за спасяване на живота и ограничаване на щетите в случай на нападение или инцидент.

Целта на плана на ЕС е да подкрепи националните правителства, които носят основната отговорност за сигурността. Комисията предлага да използва 100 млн. евро съществуващи средства, за да плати за неговото изпълнение в периода 2010-2013 г.

Още за борбата с тероризма в Европа English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки