Navigacijska pot

Svoboda, varnost, pravica: občutljivo ravnovesje - 10/06/2009

Kipec ženske s tehtnico pravice v roki in zastavo EU v ozadju © EC

Tesnejše sodelovanje sodstva in policije držav EU.

Terorizem, varnost interneta, organizirani kriminal in mejni nadzor so glavni vsebinski poudarki dokumenta English, s katerim Komisija začenja razpravo o naslednjem petletnem programu EU na področju varnosti. Ta t.i. stockholmski program bo nadomestil sedanji haaški program English, ki se bo končal decembra.

Najpomembnejše vprašanje je priseljevanje. Komisija se zavzema za skupno strategijo držav EU, ki bi olajšala nadzor mej. Podpira sprejem zakonov, ki bi priseljencem zagotovili enake pravice po vsej EU, in skrbnejše spremljanje tokov priseljevanja in gibanj na trgu dela.

EU bi morala okrepiti sodelovanje z državami zunaj EU, saj bi tako laže obvladovala priseljevanje. Nadaljevati bi morala politiko pridržanja in izgona nezakonitih priseljencev ter spodbujati njihovo prostovoljno vrnitev. V Evropski uniji je po ocenah osem milijonov nezakonitih priseljencev.

Komisija želi okrepiti vlogo evropske agencije za varovanje meja Frontex English in vzpostaviti nadzorni sistem za varovanje meja. Evropska unija izvaja mejno kontrolo na skoraj 1800 zunanjih mejnih prehodih.

Komisija predlaga enotni postopek za pridobitev azila ter prostovoljni sistem, po katerem bi begunce enakomerneje razporedili med države članice in tako razbremenili mejne države, denimo Grčijo, Italijo, Malto in Španijo, ki komaj obvladujejo valove nezakonitih priseljencev.

V zvezi z varnostjo interneta predlog omenja enotni sistem za varstvo osebnih podatkov. Lahko bi uvedli tudi evropski certifikat za tehnologijo, proizvode in službe, ki varujejo osebne podatke.

Komisija se zavzema za skupno strategijo notranje varnosti v EU in ustanovitev ustreznega finančnega sklada. Pospešiti bi bilo treba raziskave varnostnih metod in podpreti prizadevanje držav članic pri reformi sodstva.

Boljše policijsko sodelovanje bi lahko dosegli s programom izmenjav za policiste in pravnike.

O predlogih Komisije bosta v prihodnjih mesecih razpravljala Svet in Parlament, novi program pa naj bi potrdila pred koncem leta.

 

Več o skupni priseljenski politiki EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave