Cale de navigare

Libertate, justiţie, securitate: acţiuni echilibrate - 10/06/2009

Statuie înfăţişând o femeie care ţine în mână balanţa justiţiei, în faţa drapelului UE © CE

Agenda de lucru în domeniul justiţiei şi afacerilor interne vizează stabilirea unei cooperări mai strânse între ţările UE.

Terorismul, securitatea cibernetică, controalele vamale şi crima organizată - iată câteva teme abordate în cadrul noului document prezentat de Comisie English. Acesta deschide dezbaterile privind agenda de lucru în domeniul justiţiei şi afacerilor interne pe următorii cinci ani. Purtând denumirea de „Programul de la Stockholm”, agenda va înlocui actualul „Program de la Haga” English, valabil până în decembrie.

Una dintre temele sale principale este imigraţia. Comisia solicită statelor membre să adopte o strategie comună în domeniu, care să le permită să-şi gestioneze mai bine frontierele şi, în acelaşi timp, să acopere nevoile pieţei de muncă. De asemenea, reclamă elaborarea unor legi care să asigure accesul imigranţilor la drepturi egale, peste tot în UE. Acestea ar urma să permită, totodată, o mai bună monitorizare a tiparelor de migraţie şi a evoluţiilor de pe piaţa muncii.

Pe lângă întărirea cooperării interne, UE trebuie să colaboreze îndeaproape cu ţările terţe pentru a gestiona fluxurile migratorii. Trebuie să fie urmată, în continuare, politica de reţinere şi expulzare a imigranţilor ilegali şi să fie încurajată, în paralel, repatrierea voluntară. Numărul actual al imigranţilor ilegali în UE este estimat la 8 milioane.

Comisia susţine sporirea rolului pe care îl deţine Frontex English (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) şi instituirea unui sistem de monitorizare a frontierelor. În UE există aproape 1800 de puncte de trecere a frontierei externe unde se efectuează controale.

Este prevăzută aplicarea unei proceduri unice de azil şi a unui sistem de distribuire mai uniformă a refugiaţilor în ţările UE - menit să micşoreze presiunea asupra ţărilor de frontieră. Printre acestea se numără Grecia, Italia, Malta şi Spania, state care se confruntă zi de zi cu persoane care încearcă să treacă frontierele în bărci.

În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, UE ar trebui să dispună de un sistem unic de protecţie a datelor cu caracter personal. Acesta ar putea include un mecanism de certificare, la nivel european, a tehnologiei, produselor şi serviciilor de protecţie a vieţii private.

Planurile includ şi elaborarea unei strategii paneuropene cu privire la securitatea internă, precum şi crearea unui fond care să sprijine acest demers. De asemenea, UE trebuie să-şi consolideze eforturile de cercetare în materie de tehnologii de securitate şi să sprijine statele membre în eforturile de a-şi îmbunătăţi sistemele judiciare.

Pentru a consolida cooperarea în domeniul aplicării legislaţiei, UE intenţionează să creeze un program de schimb pentru ofiţerii de poliţie şi personalul din justiţie.

În lunile următoare, Consiliul şi Parlamentul vor analiza aceste propuneri, urmând ca programul să fie aprobat până la sfârşitul anului.

 

Informaţii suplimentare despre politica europeană comună privind imigraţia DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile