Navigációs útvonal

Szabadság, biztonság és a jog érvényesülése: kényes egyensúly - 10/06/2009

Az igazság mérlegét tartó istennő, Justitia szobra az uniós zászló előtt © EC

A Bizottság új javaslata szorosabb együttműködést szorgalmaz az uniós tagállamok között az igazságügy és a belügyek terén.

A Bizottság 2009. június elején új közleményt English jelentetett meg, amelyben olyan témákra összpontosít, mint például a terrorizmus, az internetes biztonság, a szervezett bűnözés és a határellenőrzés. A javaslat célja vitát indítani arról, milyen feladatokat kell az Uniónak megoldania a következő öt év során a közrend biztosítása érdekében. Az ezeket a feladatokat összefoglaló ún. stockholmi program a decemberig tartó hágai program English helyébe lép.

A közlemény kiemelt figyelmet szentel a bevándorlásnak. A Bizottság azt szorgalmazza, hogy a hatékonyabb határigazgatás és a munkaerőpiaci igények kielégítése érdekében a tagállamok fogadjanak el közös stratégiát. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a bevándorlóknak EU-szerte egyenlő jogokat kell biztosítani, és ennek érdekében jogszabályokra van szükség. A Bizottság azt is szükségesnek látja, hogy a tagországok szorosabban nyomon kövessék a bevándorlási tendenciák alakulását és a munkaerőpiaci változásokat.

Az EU-nak nem csupán saját határain belül kell megerősítenie a tagállami együttműködést, hanem az Unión kívüli országokkal is szorosan együtt kell munkálkodnia a bevándorlási hullámok kezelése terén. Továbbra is azt a politikát kell követnie, amely szerint az illegális bevándorlókat őrizetbe vételük után kitoloncolja, miközben pedig támogatja a bevándorlók önkéntes visszatérést származási országukba. Becslések szerint jelenleg körülbelül 8 millió illegális bevándorló él az EU-ban.

A Bizottság nagyobb szerepet kíván szánni az európai határok ellenőrzésével foglalkozó ügynökségnek, a Frontexnek English, illetve létre szeretne hozni egy határőrizeti rendszert. Az Uniónak közel 1800 ellenőrzött külső határátkelőhelye van.

A közlemény egységes menekültügyi eljárás kialakítását szorgalmazza. A nem uniós országokkal határos tagállamok helyzetének megkönnyítése érdekében pedig azt javasolja, hogy az EU önkéntes alapon irányítsa a bevándorlókat a különböző tagállamokba, hogy a bevándorlók aránya a különböző országok között kiegyenlítettebb legyen. Görögországra, Olaszországra, Máltára és Spanyolországra például nagy terheket ró a bevándorolni kívánó embereket szállító hajók folyamatos érkezése.

Az internetes biztonsággal kapcsolatban közleményében a Bizottság kifejti, hogy az Uniónak egységes rendszert kell kialakítania a személyes adatok védelmére. Az elképzelés értelmében a személyes adatok védelmét biztosító technológiák, termékek és szolgáltatások európai tanúsítványban részesülhetnének.

A közlemény felvázolja a belső biztonságot szolgáló uniós szintű stratégia és az ennek finanszírozásához szükséges alap létrehozásának lépéseit. Az Uniónak lendületet kell adnia a biztonsági eljárásokkal kapcsolatos kutatásnak, és támogatnia kell a tagállamokat igazságszolgáltatási rendszereik javításában.

A bűnüldözéssel kapcsolatos együttműködés elmélyítése érdekében az EU csereprogramot kíván létrehozni rendőrségi és jogi szakemberek számára.

A Tanács és a Parlament a következő hónapokban vitatja majd meg a bizottsági javaslatot azért, hogy az új programot év végéig el lehessen fogadni.

 

További információk az EU közös bevándorlási politikájáról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek