Cale de navigare

UE intensifică lupta împotriva traficului de persoane şi a abuzurilor comise împotriva copiilor - 25/03/2009

Noi reglementări destinate să ofere protecţie împotriva atrocităţilor.

Comisia doreşte reglementări mai stricte împotriva traficului de persoane şi a abuzului sexual comis împotriva copiilor, afirmând că eforturile depuse în prezent pentru combaterea acestora nu reflectă numărul şi nici gravitatea lor.

Potrivit estimărilor, 1,2 milioane de persoane sunt traficate în fiecare an, în special pentru a munci ieftin şi pentru a se prostitua. Majoritatea sunt femei şi fete.

Există puţine statistici fiabile privind numărul persoanelor traficate în Europa, însă este vorba, probabil, de câteva sute de mii. Totuşi, în 2006, anul pentru care sunt disponibile cele mai recente cifre, procurorii au adus în faţa instanţei doar 1 500 de cazuri de trafic ilegal. Numai 3 000 de victime au primit asistenţă.

Traficul de persoane este extrem de profitabil, majoritatea traficanţilor fiind infractori profesionişti sau membri ai unor reţele de crimă organizată. Cei mai mulţi îşi au cartierul general în afara UE, însă au început să se dezvolte reţele şi în interior, în special odată cu extinderea Uniunii către estul Europei.

Prin modificările propuse, statele membre ale UE sunt încurajate să îi urmărească în justiţie pe cetăţenii europeni care săvârşesc infracţiuni în alte ţări şi să recurgă la metode de anchetă utilizate în cazul altor tipuri de crimă organizată, cum ar fi ascultarea telefoanelor şi interceptarea tranzacţiilor efectuate cu bani provenind din săvârşirea de infracţiuni.

Propunerea vizează ameliorări la nivelul instrumentelor legislative destinate să îi sancţioneze pe traficanţi şi să asigure protecţie şi asistenţă victimelor. Pentru a monitoriza punerea în aplicare vor fi create organisme naţionale independente.

De asemenea, Comisia a revizuit legislaţia împotriva abuzului sexual şi a exploatării copiilor. Şi în acest caz, estimările fiabile sunt greu de obţinut. Totuşi, studiile arată că în Europa se înregistrează o intensificare a anumitor forme de violenţă sexuală îndreptată împotriva copiilor şi că un număr semnificativ de copii europeni, între 10 şi 20%, sunt agresaţi sexual în copilărie.

Propunerea are ca scop să scoată în afara legii utilizarea internetului în scopul racolării copiilor şi să intensifice aplicarea legislaţiei cu privire la combaterea pornografiei infantile. În 2008, au fost identificate peste 1 000 de site-uri comerciale şi aproximativ 500 de site-uri necomerciale cu conţinut legat de abuzarea copiilor, din care 70% în SUA.

În numele Comisiei, Agenţia pentru drepturi fundamentale a UE English elaborează metode de măsurare a bunăstării copiilor în Europa, pe baza unor factori precum mediul familial, protecţia împotriva exploatării şi a violenţei, educaţia şi responsabilitatea civică.

Mai multe informaţii referitoare la acţiunile UE de combatere a traficului de persoane English

Mai multe informaţii despre drepturile copiilor în UE English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile