Navigációs útvonal

Elszántabban az emberkereskedelem és a gyermekek elleni erőszak ellen - 25/03/2009

Új jogszabályokat javasol az Európai Bizottság a legkiszolgáltatottabb emberek védelmében.

A Bizottság szigorúbb szabályozást szorgalmaz az emberkereskedelem felszámolására, illetve a gyermekek szexuális bántalmazása ellen, mivel úgy gondolja, a jelenlegi erőfeszítések nincsenek arányban e bűncselekmények mértékével és súlyával.

Becslések szerint világszinten évente 1,2 millió ember válik az emberkereskedők áldozatává. Többségük nő és fiatal lány. Az emberkereskedők áldozataikat leggyakrabban olcsó munkaerőként használják, illetve szexuális rabszolgaságba kényszerítik.

Kevés megbízható statisztikai adat áll rendelkezésre arról, hány ember kerül az emberkereskedelem révén Európába, illetve jut egyik tagországból a másikba, de számuk valószínűleg több százezerre tehető. 2006-ban – a legutóbbi évben, amelyről már vannak számadatok –, csupán 1500 ügy került bíróság elé emberkereskedelem miatt, és mindössze 3000 áldozat kapott segítséget.

Az emberkereskedelem rendkívül jövedelmező tevékenység, mely legtöbbször a szervezett bűnözés keretében folyik. Az elkövetők többnyire az Európai Unión kívülről érkeznek, de már hálózatokat építenek az Unión belül is, főként a legutóbbi bővítések óta.

A Bizottság új javaslatában arra biztatja a tagállamokat, hogy az uniós polgárokat a külföldön elkövetett bűncselekmények miatt is állítsák bíróság elé, és hogy az emberkereskedelem felderítésére vessék be a szervezett bűnözés más formái ellen alkalmazott nyomozási módszereket is, melyek között példaként említhető a telefonlehallgatás és a bűncselekményekből származó pénzek útjának nyomon követése.

Javaslatában a Bizottság jobb jogi eszközök kidolgozását szorgalmazza az emberkereskedők büntetésére, és nagyobb védelmet és segítséget kíván biztosítani az áldozatoknak. Ha a javaslatot a tagállamok elfogadják, független nemzeti szervek alakulnak majd a jogszabály végrehajtásának nyomon követése céljából.

A Bizottság a gyermekek szexuális zaklatása és kizsákmányolása elleni szabályozás felülvizsgálatát is megkezdte. Ezen a területen is nehéz megbízható becsléssel szolgálni, de több tanulmány is azt látszik alátámasztani, hogy a gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszak egyre nagyobb méreteket ölt Európában, és a gyermekek nem elhanyagolható hányada, mintegy 10–20%-a szenved el szexuális zaklatást.

A javaslattal a Bizottság egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy a gyermekek internet révén való kihasználása büntetőjogi szankciót vonjon maga után, és érvényt kíván szerezni a gyermekpornográfiát tiltó jogszabályoknak. 2008-ban több mint 1000 olyan kereskedelmi célú és mintegy 500 olyan nem kereskedelmi célú honlapot találtak, melyek gyermekek szexuális kizsákmányolását képező tartalommal rendelkeztek. 70%-uk az Egyesült Államokban működött.

A Bizottság megbízásából az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége English módszereket dolgoz ki a gyermekjóllét mérésére, melyek a családi környezettel, a kizsákmányolás és az erőszak elleni védelemmel, oktatással és a polgári felelősséggel összefüggő tényezőkön fognak alapulni.

Bővebben az emberkereskedelem elleni uniós fellépésről English

A gyermekek jogai az EU-ban English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek