Navigacijska pot

Skupno reševanje azilnih vprašanj - 18/02/2009

Begunci ob betonskem zidu © Reporters

Urad bi spodbujal sodelovanje pri vprašanjih azila, pripravljal izobraževanja in skrbel za izmenjavo informacij.

Evropska komisija je pripravila predlog o ustanovitvi urada English, ki bi pomagal poenotiti nacionalne prakse in okrepiti sodelovanje organov držav članic pri vprašanjih azila.

Med 27 državami članicami so namreč velike razlike v obravnavanju prošenj za azil. Tako bi čečenski državljan denimo v nekaterih skoraj zagotovo dobil azil, v drugih pa sploh ne. Enako bi se godilo iraškemu.

Evropski podporni urad naj bi spodbudil sodelovanje med državami EU, uskladil obravnavanje beguncev, pripravljal programe izobraževanja za azilne urade v državah članicah in zbiral informacije.

Urad bi poskrbel tudi za oblikovanje skupin nacionalnih strokovnjakov, ki bi priskočile na pomoč v izjemnih primerih, denimo ob množičnih valovih beguncev. Tako bi razbremenili predvsem najbolj oblegane države, kot so Italija, Malta, Španija in Grčija.

Predlog je podprl tudi Urad ZN za begunce, saj bi pripomogel k doslednejšim, pravičnejšim in učinkovitejšim azilnim politikam in sistemom v Evropi.

Evropska komisija si prizadeva za skupno azilno politiko DeutschEnglishfrançais, vendar se bo moralo 27 držav članic prej dogovoriti o tem, kdo lahko zaprosi za azil in kako obravnavati begunce.

Predlog za ustanovitev podpornega urada so dali evropski pravosodni ministri. Urad bi imel status regulatornega organa, financirali pa bi ga s sredstvi iz skladov za begunce. Delovati bi lahko začel leta 2010, o tem, kje bo imel sedež, pa se bo treba še dogovoriti.

Evropska unija je glavni cilj prosilcev za azil. V prvi polovici leta 2008 je prejela več kot 103 000 novih prošenj. Begunci so večinoma iz Iraka, Rusije, Pakistana, Turčije, Somalije, Irana in Srbije. Po mednarodnem pravu imajo pravico do zaščite, četudi v EU vstopijo nezakonito.

Več o evropskem azilnem sistemu DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave