Cale de navigare

Politica privind azilul, o sarcină comună - 18/02/2009

Refugiaţi aliniaţi la zid © Reporters

Prerogativele acestui birou de sprijin ar fi promovarea cooperării privind politica de azil a UE, organizarea de programe de formare şi difuzarea de informaţii.

Comisia a înaintat o propunere privind crearea unui birou de sprijin English care ar urma să colaboreze cu autorităţile naţionale la uniformizarea practicilor în materie de azil şi să faciliteze cooperarea la nivel european.

Cele 27 de state membre ale UE tratează în mod diferit cererile de azil. Statisticile arată că, de exemplu, un cetăţean de naţionalitate cecenă are mari şanse de a obţine azil în anumite state membre, în timp ce în altele şansele sale pot fi nule. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cetăţenii irakieni.

Rolul acestui Birou European de Sprijin pentru Azil este de a sprijini cooperarea dintre ţările UE, de a ajuta statele membre să convină asupra unei politici comune privind refugiaţii, de a organiza programe de formare pentru angajaţii naţionali din domeniu şi de a difuza informaţii.

De asemenea, Biroul ar urma să se ocupe de crearea unor echipe formate din experţi naţionali care se vor putea deplasa în statele membre care se confruntă cu fluxuri masive de refugiaţi. Astfel, s-ar uşura povara unor state precum Italia, Malta, Spania sau Grecia, care sunt principalele puncte de intrare a refugiaţilor pe teritoriul european.

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi susţine această propunere, care ar asigura un sistem de azil mai coerent, mai echitabil şi mai eficient la nivel european.

UE doreşte să stabilească o politică comună privind azilul DeutschEnglishfrançais, însă cele 27 de state membre nu au căzut încă de acord cu privire la profilul solicitanţilor de azil eligibili şi la modalitatea de tratare a acestora.

Cererea privind înfiinţarea unui birou de sprijin pentru azil a fost formulată de miniştrii justiţiei din UE. Conform propunerii înaintate, bugetul necesar pentru înfiinţarea acestui organism ar proveni din fondurile pentru refugiaţi. Biroul va avea statut de agenţie de reglementare şi ar putea să-şi înceapă activitatea în 2010. Sediul său va fi stabilit într-unul dintre statele membre ale Uniunii, conform deciziei pe care o vor lua şefii de stat şi de guvern.

UE este una dintre cele mai importante destinaţii pentru solicitanţii de azil. Numai în primele şase luni ale anului 2008, Uniunea Europeană a primit 103 000 de cereri de azil, majoritatea fiind înaintate de cetăţeni irakieni, ruşi, pakistanezi, turci, somalezi, iranieni şi sârbi. Conform normelor internaţionale, aceştia au dreptul la protecţie, chiar dacă intră ilegal pe teritoriul UE.

Mai multe despre sistemul european de azil DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile