Navigációs útvonal

Menekültügy – a tagállamok közös ügye - 18/02/2009

Betonfal tövében várakozó menekültek © Reporters

A Bizottság menekültügyi hivatal felállítását javasolja, melynek egyik fő feladata az uniós tagállamok menekültügyi együttműködésének elősegítése lenne.

A Bizottság javaslatot English terjesztett elő egy olyan ügynökség létrehozásáról, melynek közreműködésével a tagállami hatóságok egységesíthetik eljárásaikat, és amely megkönnyíti a menekültügyi együttműködést.

A menedékkérelmek elbírálása tekintetében jelentős eltérések tapasztalhatók az EU 27 tagállamának gyakorlatában. A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy egy csecsen kérelmezőnek egyes tagállamokban jó kilátása van arra, hogy menedékjogot kapjon, míg más tagállamokban szinte egyáltalán nincs esélye kedvező válaszra. Ugyanez vonatkozik az irakiakra is.

Az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal a tervek szerint elősegíti majd az uniós országok közötti együttműködést, támogatja őket a menedékkérők ügyében alkalmazott, sok esetben egymástól eltérő nemzeti közelítésmódok összehangolásában, képzési programokat szervez a tagállami menekültügyi tisztviselőknek, és információkat gyűjt a tapasztalatcseréhez.

Ezenkívül feladata lesz az is, hogy nemzeti szakértőkből álló munkacsoportokat állítson össze és koordináljon, melyeket szükség esetén, például menekültek tömeges érkezésekor az érintett tagállamokba irányíthat. Ez megkönnyíthetné azoknak az országoknak a helyzetét, amelyeken keresztül a bevándorlók nagy része Európába érkezik. Ezen országok között említhető például Olaszország, Málta, Spanyolország és Görögország.

A ENSZ menekültügyi szerve támogatja a javaslatot, mivel állásfoglalása szerint az következetesebb, igazságosabb és hatékonyabb menekültügyi rendszert eredményezhet.

Az EU közös menekültügyi politika DeutschEnglishfrançais kialakítására törekszik, ám a 27 tagállamnak még egyezségre kell jutnia abban a kérdésben, hogy ki legyen jogosult a védelemre, és milyen elbánásban részesüljenek a menekültek.

A menekültügyi hivatal létrehozását az uniós országok igazságügyi miniszterei kérték. Fenntartását az EU már létező menekültügyi alapokból kívánja fedezni. A javaslat elfogadása esetén a hivatal már 2010-ben megkezdheti működését, mint szabályozó ügynökség; székhelyét azonban még nem jelölték ki a tagállamok.

Az EU a menedékkérők fő célállomása: 2008 első felében 103 000 új kérelem érkezett a tagállamokhoz. A legtöbb kérelmező Irakból, Oroszországból, Pakisztánból, Törökországból, Szomáliából, Iránból és Szerbiából származik. A nemzetközi jog értelmében a menekülteknek joguk van a védelemre akkor is, ha illegálisan érkeztek az EU területére.

Bővebben az európai menekültügyi rendszerről DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek