Διαδρομή πλοήγησης

Μετανάστες στη σειρά με την πλάτη στον τοίχο © Reporters

Νέα Υπηρεσία για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα ασύλου, τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση σύστασης μιας Υπηρεσίας English που θα συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές για την εναρμόνιση των πρακτικών σε θέματα ασύλου και την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου εξετάζονται με πολύ διαφορετικό τρόπο στα 27 κράτη μέλη. Από στοιχεία προκύπτει ότι ένας Τσετσένος, για παράδειγμα, έχει βάσιμες ελπίδες να πετύχει τη χορήγηση ασύλου σε ορισμένες χώρες, και σχεδόν καμία ελπίδα σε άλλες. Το ίδιο ισχύει και τους Ιρακινούς.

Αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο θα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, η συμβολή στην εναρμόνιση των διαφορετικών εθνικών πρακτικών, η διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης για τις εθνικές υπηρεσίες χορήγησης ασύλου και η συλλογή και κοινοποίηση σχετικών πληροφοριών.

Η Υπηρεσία θα συστήσει επίσης ομάδες εθνικών εμπειρογνωμόνων οι οποίες θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε έκτακτες περιστάσεις, για παράδειγμα, όταν τα κράτη μέλη κατακλύζονται ξαφνικά από μεγάλα κύματα λαθρομεταναστών. Έτσι θα δοθεί χείρα βοηθείας σε χώρες όπως η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Ελλάδα, που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου λαθρομεταναστών.

Η αρμόδια υπηρεσία των ΗΕ για τους πρόσφυγες χαιρέτησε την πρόταση αυτή δηλώνοντας ότι θα οδηγήσει σε συνεπέστερα, δικαιότερα και αποτελεσματικότερα καθεστώτα χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη.

Η Ένωση επιχειρεί να δημιουργήσει μία κοινή πολιτική ασύλου DeutschEnglishfrançais, αλλά τα 27 κράτη μέλη δεν έχουν προς το παρόν συμφωνήσει για βασικά θέματα, όπως, ποιός δικαιούται προστασία και ποιά μεταχείριση πρέπει να έχουν οι λαθρομετανάστες.

Η δημιουργία αυτής της ειδικής Υπηρεσίας ήταν ιδέα των Ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης. Θα χρηματοδοτηθεί από τα ήδη υπάρχοντα κονδύλια για τους πρόσφυγες και θα λειτουργεί ως ανεξάρτητος οργανισμός, ενώ αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2010 αν και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί σε ποιά χώρα θα εγκατασταθεί.

Το πρώτο εξάμηνο του 2008 υποβλήθηκαν πάνω από 103.000 νέες αιτήσεις χορήγησης ασύλου, καθώς η Ένωση είναι ο κύριος προορισμός των προσφύγων που στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ιράκ, τη Ρωσία, το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σομαλία, το Ιράν και τη Σερβία. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχουν δικαίωμα προστασίας ακόμη κι αν έχουν εισέλθει παράνομα στην Ένωση.

Περισσότερα για το ευρωπαϊκό καθεστώς χορήγησης ασύλου DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι