Навигационна пътека

Общо управление в областта на убежището - 18/02/2009

Бежанци, наредени до бетонна стена © Reporters

Агенция ще насърчава сътрудничеството в областта на убежището, ще организира програми за обучение и ще обменя информация.

Комисията предложи да се създаде агенция English в областта на убежището, която да работи с националните органи за стандартизиране на техните практики и да направи по-лесно сътрудничеството между тях.

Молбите за убежище се обработват по най-различни начини в 27-те страни членки на ЕС. Цифрите показват, че чеченците например имат големи шансове да получат убежище в някои страни и почти нулеви в други. Същото важи и за иракчаните.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще подпомага сътрудничеството между страните от ЕС, ще помага за координирането на техните често различаващи се подходи към бежанците, ще организира програми за обучение на национални служители и ще събира и обменя информация.

Службата също така ще има задачата да формира екипи от национални експерти, които да бъдат командировани при извънредни ситуации, като например внезапна вълна от хора, търсещи убежище. Това би могло да спомогне за облекчаване на тежестта върху страни като Италия, Малта, Испания и Гърция, които са основни входни точки към Съюза.

Агенцията на ООН за бежанците изрази подкрепа за предложението, заявявайки, че то би трябвало да доведе до по-последователни, справедливи и ефективни системи за предоставяне на убежище в Европа.

ЕС се опитва да създаде обща политика в областта на убежището DeutschEnglishfrançais, но тепърва предстои 27-те страни да се споразумеят за това кой трябва да има право на закрила и как да бъдат третирани бежанците.

Предложението за създаване на служба за подкрепа дойде от правосъдните министри на страните членки. Тя ще бъде финансирана от наличните средства за бежанци и ще има статут на регулаторна агенция. Службата може да започне работа най-рано през 2010 г., въпреки че все още предстои да бъде определено нейното местоположение.

ЕС е основна дестинация за търсещите убежище и през първите шест месеца на 2008 г. са получени повече от 103 000 нови молби. Повечето от тези хора са от Ирак, Русия, Пакистан, Турция, Сомалия, Иран и Сърбия. Съгласно международното право те имат право на закрила, дори ако влязат в ЕС незаконно.

Още за европейската системата за убежище DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки