Sökväg

Behöver du akut hjälp? Ring 112 - 11/02/2009

EU har ett gemensamt telefonnummer för nödsituationer.

Vet du vilket nummer du ska slå om det sker en olycka på jobbet eller i skolan? Och om du är på resa utomlands? Var du än befinner dig i EU behöver du bara komma ihåg ett enda nummer – 112.

I och med att även Bulgarien har infört 112-numret, fungerar EU:s larmnummer English nu i samtliga EU-länder.

Varje sekund är viktig i en nödsituation. Du ska inte behöva leta efter ett telefonnummer när det gäller liv eller död. Därför har EU infört ett gemensamt larmnummer för alla medlemsländer. Du kan använda samma nummer vare sig ditt hus brinner i Sverige eller du råkar ut för en bilolycka i Italien.

När du ringer 112, svarar en lokal operatör som antingen tar hand om ditt samtal direkt eller kopplar dig vidare till den tjänst du behöver – ambulans, polis eller brandkår.

EU:s larmnummer English gör att vi kan resa fritt och säkert. I de flesta länder används numret parallellt med de nationella larmnumren.

Det gemensamma numret har funnits i nästan tjugo år, men ändå är det bara 22 % av EU-invånarna som känner till det. EU har därför uppmanat medlemsländerna att göra reklam för numret och förklara när man ska använda det . På EU:s webbplats förklaras numret nu också för barn.

EU vill också att man ska kunna spåra den som ringer. Det är ett rättsligt krav, men det har också ett praktiskt värde, eftersom de som ringer inte alltid vet var exakt de befinner sig.

Det är gratis att ringa 112 från en fast telefon, mobiltelefon eller betaltelefon. Du kommer oftast fram även om samtalstiden på ditt telefonkort är slut eller om du saknar mobiltäckning.

Mer om 112 i ditt land English.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar