Navigacijska pot

Potrebujete pomoč? Pokličite 112! - 11/02/2009

Enotna številka za klic v sili se zdaj zporablja povsod v Evropi.

Veste, kam poklicati, če se v službi ali v šoli pripeti nesreča? Ali če se vam kaj zgodi na dopustu v tujini? Zapomniti si moramo eno samo številko za klic v sili, ki velja povsod v Evropi.

Odkar je tudi Bolgarija vzpostavila telefonsko linijo 112, se enotna številka EU za klic v sili English uporablja brez izjeme v vseh državah EU.

Kadar se pripeti nesreča, pogosto šteje vsaka sekunda. Ko je ogroženo človeško življenje, ne moremo zapravljati časa z iskanjem telefonskih številk. Evropska unija je zato v vseh državah članicah uvedla enotno telefonsko številko za klic v sili. Isto telefonsko številko lahko pokličemo, če gori hiša na Švedskem ali če se pripeti prometna nesreča v Italiji.

Ko pokličemo številko 112, bo lokalni operater neposredno ukrepal ali pa nas bo preusmeril na ustrezno reševalno službo – reševalno postajo, policijo ali gasilce.

Enotna številka EU za klic v sili English je praktična rešitev za državljane, ki potujejo v Evropski uniji, ni pa nadomestek za nacionalne telefonske številke za klic v sili, saj so te še vedno v veljavi.

Številka 112 se uporablja že skoraj 20 let, in vendar zanjo ve le 22 % Evropejcev. EU zato poziva države članice, naj prebivalce opozarjajo na številko in razložijo, kako uporabiti 112 . Na spletišču EU so zdaj tudi navodila za otroke.

Države članice naj bi tudi omogočile, da bi bilo klicatelje številke mogoče izslediti. Gre sicer za pravno zahtevo, ki pa ima tudi svojo praktično vrednost, saj klicatelj morda ne bo mogel dati natančnih podatkov o tem, kje se nahaja.

Telefonsko številko 112 lahko pokličemo brezplačno s stacionarnega ali mobilnega telefona. Navadno deluje, tudi če bomo imeli prazen račun ali če bomo klicali zunaj svojega mobilnega omrežja.

Več o 112 v vaši državi English.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave