Kruimelpad

Hulp nodig? Bel 112! - 11/02/2009

In de hele EU kunt u bij noodgevallen op hetzelfde alarmnummer terecht: 112.

Weet u welk nummer u moet bellen als u op school of op het werk een ongeval krijgt? En in het buitenland? Waar u ook bent in de EU, voor noodgevallen hoeft u maar één telefoonnummer te onthouden: 112.

Nu ook Bulgarije 112 is gaan gebruiken, werkt het Europese alarmnummer English in alle EU-landen.

In sommige situaties telt elke seconde. Er is geen tijd om in het telefoonboek te gaan bladeren als er mensenlevens op het spel staan. Daarom heeft de EU een alarmnummer ingevoerd dat u in alle EU-landen kunt gebruiken. Dat nummer kunt u dus bellen als er brand uitbreekt in uw vakantiehuis in Zweden, maar ook als u een auto-ongeval krijgt in Italië.

Als u 112 belt, zal de plaatselijke centrale u onmiddellijk helpen of doorverbinden met de hulpdiensten: ambulance, brandweer of politie.

Het gemeenschappelijke Europese alarmnummer 112 English is erg praktisch voor alle Europeanen, handiger én veiliger voor wie rondreist in de EU. Maar dit betekent niet dat de nationale alarmnummers verdwijnen – het Europese nummer komt er gewoon bij.

Het Europese nummer 112 bestaat al bijna 20 jaar, maar slechts 22% van alle Europeanen is daarvan op de hoogte. Daarom roept de EU alle landen op om het nummer meer bekendheid te geven, en te vertellen hoe je 112 kunt gebruiken . Op de website van de EU staan nu ook instructies voor kinderen.

Verder moeten de landen ervoor zorgen dat bellers kunnen worden getraceerd. Niet dat het wettelijk verplicht is, maar het is wel erg praktisch. Bijvoorbeeld als de beller zelf niet precies weet waar hij zich bevindt.

U kunt 112 gratis bellen met elke vaste of mobiele telefoon en vanuit elke telefooncel. Normaal gesproken krijgt u zelfs antwoord als uw beltegoed op is of uw mobiele netwerk niet bereikbaar is.

Meer over 112 in uw land English.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links