Navigointipolku

Hätätilanteessa soita numeroon 112 - 11/02/2009

Hätänumero 112 on nyt käytössä kaikissa EU-maissa.

Tiedätkö, mihin numeroon soittaa, jos työpaikalla tai koulussa tapahtuu onnettomuus? Entä silloin, jos joudut hätätilanteeseen ulkomailla? Missä tahansa EU:ssa oletkin, riittää, että muistat yhden hätänumeron: 112.

Numero 112 on hiljattain otettu käyttöön myös Bulgariassa, joten Euroopan yhteinen hätänumero English toimii nyt kaikissa EU-maissa. Siihen voi soittaa, jos tulipalo uhkaa koti-Suomessa tai jos joutuu liikenneonnettomuuteen vaikkapa lomamatkalla Italiassa tai Kanariansaarilla.

Yhteinen hätänumero English lisää kaikkien Euroopassa matkustavien turvallisuutta. Se ei korvaa paikallisia hälytysnumeroita, vaan toimii niiden rinnalla. Puhelu numeroon 112 ohjautuu paikalliseen keskukseen, joka joko palvelee itse tai välittää puhelun sopivalle pelastusviranomaiselle: poliisille, palokunnalle tai ambulanssikeskukselle.

Hätänumero 112 otettiin käyttöön lähes 20 vuotta sitten, mutta tutkimusten mukaan vain 22 prosenttia eurooppalaisista tuntee sen. EU onkin kehottanut jäsenmaita jakamaan tietoa siitä, miten hätänumeroa käytetään . Komission omalla 112-sivustolla on muun muassa ohjeita ja tiedotusmateriaalia lapsille.

EU-maat vastaavat myös hätäpuheluiden paikantamisesta. Puhelun jäljittämien on tärkeää esimerkiksi tapauksissa, joissa soittaja ei osaa kertoa tarkkaa olinpaikkaansa.

Hätänumeroon voi soittaa ilmaiseksi kiinteästä puhelimesta, matkapuhelimesta tai maksullisesta puhelinautomaatista. Yleensä soittaminen onnistuu myös oman gsm-verkon ulkopuolelta ja silloinkin, kun liittymän puheaika on loppunut.

Lisätietoa numeron 112 käytöstä omassa maassasi English.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä