Навигационна пътека

Нуждаете се от помощ? Позвънете на 112 - 11/02/2009

Единен телефонен номер за службите за спешна помощ в Европа.

Знаете ли на кой номер да позвъните при нещастен случай на работното място или в училище? А ако сте на почивка в чужбина? Където и да се намирате в ЕС, нужно е да запомните само един номер за спешна помощ – 112.

След като и България установи гореща телефонна линия 112, единният номер на ЕС за спешни повиквания English вече работи във всички страни от Съюза без изключение.

В критичен момент всяка секунда е от значение. Никой не иска да тършува наоколо, за да намери телефонен номер, когато нечий живот е в опасност. Затова ЕС въведе единен номер за всички страни членки. Можете да наберете един и същ номер, ако в къщата ви в Швеция избухне пожар, или ако претърпите пътнотранспортно произшествие в Италия.

Когато позвъните на 112, местен оператор директно ще се погрижи за вашето обаждане или ще ви прехвърли към службата за спешна помощ, от която се нуждаете – център за бърза медицинска помощ, полиция или противопожарна служба.

Единният номер за спешна помощ на ЕС English е практичен начин за гарантиране на свободата и безопасността на движение на европейците. Той не заменя съществуващите национални номера за спешна помощ, а работи паралелно с тях.

Номерът съществува от близо 20 години, но само 22% от европейците знаят за него. За да се справи с този проблем, ЕС призовава страните да го популяризират и да обясняват как се използва . На уебсайта на ЕС вече има и ръководство за деца.

От страните също така се изисква да гарантират, че обажданията могат да бъдат проследени. Това е законово изискване, имащо и практическа стойност, защото човекът, който се обажда, може да не е в състояние да посочи точното си местонахождение.

Можете да позвъните на 112 безплатно от телефонни автомати, стационарни и мобилни телефони. Обикновено е възможно да се обадите, дори когато сте изчерпали кредита си или сте извън обхвата на вашата мобилна мрежа.

Повече за 112 във вашата страна English .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки