Cale de navigare

Proceduri mai umane pentru solicitanţii de azil - 03/12/2008

Ofiţeri vamali polonezi, slovaci şi ucraineni, verificând documente © EC

Normele privind azilul, revizuite astfel încât să limiteze aplicarea măsurilor de detenţie şi să îmbunătăţească condiţiile de primire.

În fiecare an, zeci de mii de oameni vin în UE pentru a scăpa de persecuţiile de care suferă în propria ţară pe criterii de etnie, religie, opinii politice sau afiliere la un anumit grup social. Unii dintre ei au fost chiar maltrataţi.

Conform normelor internaţionale, aceştia au dreptul la protecţie, chiar dacă au intrat în UE în mod ilegal. În 2003, Uniunea a adoptat un set de standarde minime privind tratamentul solicitanţilor de azil DeutschEnglishfrançais, însă legea acordă statelor membre o marjă de aplicare considerabilă. De aceea, cei vizaţi sunt în continuare trataţi în mod foarte diferit, de la o ţară la alta.

Comisia propune deci ca aceste standarde să fie revizuite, astfel încât solicitanţii de azil să aibă condiţii de viaţă mai bune şi să beneficieze de acelaşi tratament în toate ţările UE. Astfel, aceştia ar urma să intre în detenţie doar în situaţii excepţionale, ca de exemplu atunci când ameninţă ordinea publică. Minorii neînsoţiţi nu ar putea fi reţinuţi, iar cei însoţiţi, doar dacă acest lucru ar fi în interesul lor.

Mai mult decât atât, este necesar ca guvernele să îşi amelioreze capacitatea de a oferi solicitanţilor de azil un adăpost, hrană şi îmbrăcăminte, precum şi acces la asistenţă medicală şi la locuri de muncă. Persoanele cu nevoi speciale, ca de exemplu cei care au fost victimele torturii, ar urma să aibă dreptul la consiliere juridică şi la asistenţă medicală.

Alte două propuneri ale Comisiei au ca obiectiv să diminueze presiunea exercitată asupra unor ţări precum Grecia, unul din punctele principale de intrare pentru solicitanţii de azil şi să ofere autorităţilor naţionale acces la informaţii care să le ajute să identifice refugiaţii şi să evite cererile multiple de azil (aşa zisul fenomen de „asylum shopping”).

În mod normal, solicitanţii de azil ar trebui să-şi depună cererea în primul stat UE în care ajung. În realitate, mulţi dintre ei călătoresc ilegal prin Europa, încercând să ajungă în ţările în care ar putea avea şanse mai mari de a primi dreptul de şedere.

Regulamentul Dublin DeutschEnglishfrançais le permite statelor membre să trimită refugiaţii înapoi în ţara în care au intrat mai întâi pe teritoriul Uniunii. Comisia propune acum aplicarea unui mecanism care să suspende transferurile către ţările care se confruntă cu fluxuri puternice de refugiaţi.

UE este una din cele mai importante destinaţii pentru solicitanţii de azil. Numai în primele şase luni ale anului 2008, Uniunea a primit 103 500 de cereri de azil, majoritatea acestora provenind din partea cetăţenilor irakieni.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile