Kruimelpad

Een menselijke aanpak voor asielzoekers - 03/12/2008

Poolse, Slowaakse en Oekraïense grensbewakers controleren papieren © EC

De asielregels worden aangepast om een eind te maken aan de opsluitingen en de levensomstandigheden te verbeteren.

Ieder jaar komen tienduizenden vluchtelingen naar de EU omdat ze in eigen land worden vervolgd vanwege hun afkomst, geloof of politieke opvattingen of omdat ze tot een bepaalde bevolkingsgroep behoren. Sommigen zijn er erg aan toe.

Volgens het internationaal recht moeten ze worden beschermd, zelfs al zijn ze de EU illegaal binnengekomen. In 2003 heeft de EU minimumnormen voor de behandeling van asielzoekers DeutschEnglishfrançais vastgesteld, maar die geven de EU-landen vrij veel ruimte. Daardoor krijgen asielzoekers nog steeds niet overal dezelfde behandeling, en zijn de verschillen van land tot land zeer groot.

De Commissie stelt nu voor om deze normen te herzien zodat asielzoekers in betere omstandigheden worden opgevangen en overal in EU dezelfde behandeling krijgen. Alleen in uitzonderlijke omstandigheden zouden asielzoekers dan nog in gesloten centra terecht mogen komen, bijvoorbeeld als zij een gevaar vormen voor de openbare orde. Alleenstaande minderjarigen zouden nooit mogen worden opgesloten, en kinderen onder begeleiding van een volwassene alleen als dat in hun eigen belang is.

De overheid zou ook meer moeten doen aan behoorlijke huisvesting, levensmiddelen en kleding voor asielzoekers, en bovendien gezondheidszorg en werk. Wie extra hulp nodig heeft – zoals slachtoffers van martelingen – moet juridische en medische bijstand krijgen.

Verder zijn er voorstellen om de last te verlichten voor landen als Griekenland – voor veel asielzoekers de eerste veilige haven – en om nationale autoriteiten toegang te geven tot alle identiteitsgegevens van asielzoekers in de EU, en zo herhaalde asielverzoeken van zogenaamde "asielshoppers" te voorkomen.

Asielzoekers moeten zich eigenlijk aanmelden in het eerste EU-land dat ze bereiken, maar vaak reizen ze illegaal door naar landen waar ze meer kans maken op een verblijfsvergunning.

De Dublin-verordening DeutschEnglishfrançais geeft EU-landen het recht vluchtelingen naar dat eerste land van aankomst terug te sturen. Nu pleit de Commissie voor een nieuwe regeling: vluchtelingen hoeven niet meer te worden teruggestuurd naar landen die toch al enorme aantallen immigranten moet opvangen.

De EU is een van de belangrijkste bestemmingen voor asielzoekers. In de eerste zes maanden van 2008 zijn er 103.500 nieuwe asielaanvragen ingediend. De meesten kwamen uit Irak.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links