Navigacijska pot

Priznanje aktivistom za človekove pravice - 07/10/2008

Zvitek deklaracije o človekovih pravicah, prevezan z rdečim trakom

Evropska unija ob obletnici deklaracije o človekovih pravicah daje priznanje oporečnikom.

Tunizijska novinarka Souhayr Belhassen English že več kot tri desetletja brani človekove pravice. V tem času je doživela marsikaj: preganjali so jo policisti v civilu, prisluškovali so njenim telefonskim pogovorom, prestrezali pisma, zaplenili so njeno revijo. Celo iz domovine so jo izgnali.

Naj je njena zgodba še tako srhljiva, ni edina. Disidenti in oporečniki po vsem svetu se pogosto izpostavljajo nevarnosti, ko razkrivajo kršitve človekovih pravic. Mnogokrat plačajo z življenjem.

60. obletnica splošne deklaracije o človekovih pravicah English bo v EU priložnost za priznanje zagovornikom človekovih pravic po svetu. Souhayr Belhassen, zdaj predsednica Mednarodne federacije za človekove pravice, bo med 27 uglednimi aktivisti za človekove pravice, ki se bodo 7. in 8. oktobra udeležili konference English v Evropskem parlamentu. Splošno deklaracijo pozna večina evropskih prebivalcev, manj pa jih verjetno ve, da leta 2008 mineva obletnica še enega pomembnega mejnika v zgodovini boja za človekove pravice, in sicer deklaracije ZN o zagovornikih človekovih pravic English iz leta 1998. Ta dokument je priznal pomen in legitimnost dela aktivistov za človekove pravice ter njihovo potrebo po boljši zaščiti. Evropska unija je po tem zgledu leta 2004 izdala smernice English za države članice EU glede podpore izpostavljenim aktivistom.

Splošno deklaracijo o človekovih pravicah so podpisali 10. decembra 1948, ko si svet še ni povsem opomogel od grozot druge svetovne vojne. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so se države zbrale in potrdile osnovna načela pravičnosti, enakosti in pravic za vse.

Deklaracija bila pravo zmagoslavje, saj je povezala zelo različne in celo nasprotujoče si politične režime, verske sisteme in kulture. V šestih desetletjih, ki so sledila, je postala temelj mednarodnih zakonov o človekovih pravicah in model za številne pogodbe in deklaracije, tudi za Evropsko konvencijo o človekovih pravicah (1950) in Listino EU o temeljnih pravicah (2000). Deklaracijo so kljub nenehnim napadom na univerzalnost človekovih pravic sprejele vse države, nekatere so jo celo zapisale v ustavo in zakonodajo.

Bruseljska konferenca v živo (7. oktober, 9.00 – 18.30)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave