Cale de navigare

Protejarea activiştilor pentru drepturile omului - 07/10/2008

Declaraţia drepturilor omului legată cu panglică roşie

UE onorează Declaraţia drepturilor omului adoptată de Adunarea Generală a ONU, aducând un omagiu disidenţilor.

Jurnalista tunisiană Souhayr Belhassen English activează în domeniul apărării drepturilor omului de peste trei decenii. De-a lungul anilor, a fost atacată, în mod repetat, de poliţişti în civil. Telefoanele i-au fost puse sub urmărire, corespondenţa interceptată, iar revista săptămânală pe care o edita a fost închisă. La un moment dat, a fost chiar dată afară din propria ţară.

Oricât de oribil ar suna, povestea ei este una obişnuită. Disidenţii din toată lumea riscă adesea foarte mult când demască abuzurile comise împotriva drepturilor omului. În multe cazuri, îşi plătesc îndrăzneala cu viaţa.

Pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a Declaraţiei universale a drepturilor omului English , UE a decis să aducă un omagiu apărătorilor drepturilor omului de pe întregul mapamond. Preşedinte în exerciţiu al Federaţiei Internaţionale a Ligilor Drepturilor Omului, dna Belhassen se numără printre cei 27 de activişti de marcă invitaţi să participe la o conferinţă English ce se va desfăşura în perioada 7-8 octombrie, la Parlamentul European. Majoritatea cetăţenilor europeni au auzit despre declaraţia universală, dar s-ar putea să nu ştie că 2008 este şi anul în care se aniversează un alt eveniment crucial din istoria drepturilor omului: adoptarea, în anul 1998, a Declaraţiei ONU privind apărătorii drepturilor omului English . Acest document recunoaşte importanţa şi legitimitatea activităţii desfăşurate de activiştii pentru drepturile omului, precum şi nevoia ca aceştia să fie mai bine protejaţi. UE a procedat în mod similar în 2004, când a elaborat un set de orientări English care încurajează statele membre să depună mai multe eforturi pentru a-i sprijini pe activiştii aflaţi în pericol.

Lumea încă nu îşi revenise după cel de-al doilea război mondial, când a fost semnată Declaraţia universală a drepturilor omului, la 10 decembrie 1948. A fost pentru prima dată în istorie când naţiunile lumii au reuşit să convină asupra unor principii de bază în domeniul justiţiei, al egalităţii şi al drepturilor pentru toţi.

Considerată un triumf, declaraţia a unit regimuri politice, sisteme religioase şi tradiţii culturale adesea foarte diverse şi chiar aflate în conflict. Şase decenii mai târziu, ea a devenit fundamentul reglementărilor internaţionale în domeniul drepturilor omului, servind drept model pentru numeroase tratate şi declaraţii, inclusiv pentru Convenţia europeană a drepturilor omului (1950) şi pentru Carta drepturilor fundamentale a UE (2000). În ciuda atacurilor repetate îndreptate împotriva universalităţii drepturilor omului, toate ţările au acceptat declaraţia, iar unele au inclus-o în constituţie şi în legislaţie.

Conferinţa de la Bruxelles în direct (7 octombrie, 9.00 - 18.30)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile