Navigációs útvonal

Védjük meg az emberi jogok védelmezőit! - 07/10/2008

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának összetekert és vörös szalaggal átkötött példánya

Az EU az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulóját ünnepli. A megemlékezés során tisztelettel adózik az emberi jogok védelmezőinek.

Souhayr Belhassen English tunéziai újságírónő több mint három évtizede küzd az emberi jogok érvényesüléséért. Az évek folyamán a titkosrendőrség sorozatos zaklatásának volt kitéve, telefonhívásait lehallgatták, leveleit felbontották, az általa alapított hetilapot pedig tönkretették. Az újságírónőnek egy időre még saját országából is távoznia kellett.

Souhayr Belhassen hányattatásainak története sajnos nem egyedülálló. Az emberi jogok szószólói gyakran óriási kockázatot vállalnak, amikor hangot emelnek a jogtiprás ellen, és sokan életükkel fizetnek bátorságukért.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának English 60. évfordulójának alkalmából az EU konferenciát English szervezett azok tiszteletére, akik világszerte kiállnak az emberi jogok védelméért. Az október 7-én és 8-án sorra kerülő eseményen 27 kiemelkedő emberi jogi aktivista – köztük Belhassen asszony, az Emberi Jogi Ligák Nemzetközi Szövetségének elnöke – tart előadást az Európai Parlament épületében. Az európaiak nagy többsége hallott már az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról, azt azonban valószínűleg kevesen tudják, hogy idén egy másik fontos esemény évfordulóját is ünnepeljük. Az emberi jogok történetének e másik mérföldköve az emberi jogvédőkről szóló ENSZ-nyilatkozat English 1998-as elfogadása. Ez a dokumentum elismeri az aktivisták tevékenységének jelentőségét és létjogosultságát, valamint hangsúlyozza, hogy a jogvédőknek fokozottabb védelemre van szükségük. Az ENSZ példáját követve az EU 2004-ben iránymutatásokat English tett közzé, melyekkel arra ösztönözte a tagállamokat, hogy nyújtsanak nagyobb támogatást a veszélyben forgó aktivistáknak.

A világ még nem heverte ki a II. világháború borzalmait amikor 1948. december 10-én az ENSZ elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. A történelem során első ízben fordult elő, hogy a nemzetek összefogtak, és közös erővel kidolgozták az igazságosság, az egyenlőség és a jog egyetemes fundamentumát.

A dokumentum, melynek elfogadását világszerte diadalként üdvözölték, egységet teremtett egymástól távol álló, sőt, egymással ellenséges politikai és vallási rendszerek, illetve kultúrák között. Hat évtizeddel később a nyilatkozatra a nemzetközi emberi jog alapjaként tekintünk: modelljéül szolgált számos szerződésnek és megállapodásnak, köztük az emberi jogok védelméről szóló európai egyezménynek (1950) és az Európai Unió Alapjogi Chartájának (2000). Annak ellenére, hogy még hosszú az út az emberi jogok egyetemes érvényesüléséig, jelentős eredményt jelent, hogy a nyilatkozatot a világ minden országa elfogadta, sok állam pedig alkotmányába és jogszabályaiba is belefoglalta.

Élő közvetítés a brüsszeli konferenciáról ( október 7., 9.00–18.30)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek