Διαδρομή πλοήγησης

Προστασία για τους υπερασπιστές δικαιωμάτων - 07/10/2008

Η διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα τυλιγμένη σε ρολό και δεμένη με κόκκινη κορδέλα

Η ΕΕ γιορτάζει τη διακήρυξη των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα τιμώντας αντιφρονούντες.

Η τυνήσια δημοσιογράφος Souhayr Belhassen English υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Όλα αυτά τα χρόνια έχει επανειλημμένα δεχτεί επιθέσεις από μυστικούς αστυνομικούς με πολιτικά. Τα τηλέφωνά της είχαν παγιδευτεί και τα ηλεκτρονικά της μηνύματα υποκλέπτονταν συστηματικά, ενώ έκλεισε το εβδομαδιαίο περιοδικό που εξέδιδε. Για κάποιο διάστημα μάλιστα είχε εξοριστεί από την ίδια της τη χώρα.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτη, η ιστορία της δημοσιογράφου αυτής δεν είναι σπάνια. Αντιφρονούντες σε διάφορα μέρη του κόσμου εκθέτουν πολύ συχνά τους εαυτούς τους σε κίνδυνο καταγγέλλοντας την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν είναι λίγες οι φορές που πληρώνουν με τη ζωή τους.

Με την ευκαιρία της 60ής επετείου της παγκόσμιας διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων English , η ΕΕ τιμά τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Η Belhassen, σήμερα πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας συνδέσμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μία από τους 27 επιφανείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσκλήθηκαν στη διάσκεψη English που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι έχουν ακουστά την παγκόσμια διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ίσως δεν γνωρίζουν ότι το 2008 γιορτάζεται επίσης η επέτειος μιας άλλης πράξης-ορόσημο, της διακήρυξης των ΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων English , που θεσπίστηκε το 1998. Στη διακήρυξη αυτή αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα και η νομιμότητα όσων μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η ανάγκη τους για καλύτερη προστασία. Η ΕΕ με τη σειρά της, εξέδωσε το 2004 κατευθυντήριες γραμμές English με τις οποίες προτρέπει τις χώρες της ΕΕ να στηρίζουν περισσότερο όλους όσους διατρέχουν κινδύνους μαχόμενοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κόσμος δεν είχε συνέλθει ακόμη από τη φρίκη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου όταν, στις 10 Δεκεμβρίου 1948, υπογράφηκε η παγκόσμια διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα έθνη συνεργάστηκαν για να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία όσον αφορά τις βασικές αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και των δικαιωμάτων για όλους.

Η διακήρυξη αυτή, που έτυχε θριαμβευτικής αποδοχής, ένωσε πολύ διαφορετικά και ακόμη και διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους πολιτικά καθεστώτα, θρησκευτικά δόγματα και πολιτισμικές παραδόσεις. Εξήντα χρόνια μετά, η διακήρυξη αυτή αποτελεί το θεμέλιο του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και χρησιμεύει ως μοντέλο για διάφορες συνθήκες και διακηρύξεις, όπως, η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα (1950) και ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2000). Και παρόλο που τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν σε πολλά μέρη να καταπατώνται, όλα τα κράτη έχουν αποδεχτεί τη διακήρυξη και ορισμένα μάλιστα την έχουν ενσωματώσει στο σύνταγμα και στη νομοθεσία τους.

Παρακολουθείστε ζωντανά τη διάσκεψη των Βρυξελλών (7 Οκτωβρίου, 9.00 – 18.30)

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι