Навигационна пътека

Защита на активистите за човешки права - 07/10/2008

Свитък с декларацията за човешките права

ЕС чества декларацията на ООН за правата на човека, отдавайки почит на дисиденти.

Тунизийската журналистка Сухаир Белхассен English участва в кампании за защита на човешките права повече от три десетилетия. През годините тя многократно е била тормозена от цивилни полицаи. Телефоните ѝ са били подслушвани, пощата ѝ била проверявана, седмичното ѝ списание - спирано. В един момент тя дори е била изгонена от собствената си страна.

Колкото и ужасно да звучи, тази история не е нещо необичайно. Дисидентите по света често поемат големи рискове, за да изобличат злоупотреби с човешките права. В много случаи те заплащат с живота си.

За да отбележи 60-годишнината на Всеобщата декларация за правата на човека English, ЕС отдава почит на защитници на човешките права от целия свят. Белхассен, понастоящем председател на Международната федерация за правата на човека, е един от 27-те видни активисти за човешки права, поканени да участват в конференция English на 7-8 октомври в Европейския парламент. Повечето европейци са чували за всеобщата декларация, но те може би не знаят, че през 2008 г. се навършва годишнина от друг важен момент в областта на човешките права: приемането през 1988 г. на Декларацията на ООН за защитниците на човешките права English. Този документ отбелязва значението на работата на активистите за човешки права, както и нуждата на подобни хора от по-добра защита. ЕС последва примера и през 2004 г. публикува набор от насоки English, които стимулират страните от Съюза да полагат повече усилия в подкрепа на активисти в опасност.

Светът все още е зашеметен от ужасите на Втората световна война, когато на 10 декември 1948 г. е подписана Всеобщата декларация за правата на човека. За първи път в историята държави се събират, за да се договорят за основни принципи на справедливост, равенство и права за всички.

Веднага приветствана като триумф, декларацията обединява много различни и дори противоречащи си политически режими, религиозни системи и културни традиции. Шест десетилетия по-късно тя лежи в основата на международните закони за правата на човека, служейки за образец на множество договори и декларации, включително Европейската конвенция за правата на човека (1950 г.) и Хартата на ЕС за основните права (2000 г.). И въпреки продължаващите атаки срещу универсалността на човешките права, всички страни са приели декларацията, а някои са я включили в своите конституция и закони.

Гледайте на живо конференцията в Брюксел (7 октомври, 09:00 - 18:30 часа)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки