Sökväg

Informationscentrum för migranter - 02/10/2008

Porten till migrationscentrumet i Bamako, Mali

Det första migrationscentrumet utanför EU har inlett sin verksamhet.

Varje år ger sig tusentals illegala migranter ut på den farliga resan från Afrika till Europa. Jakten på ett bättre liv slutar ofta i en tragedi till havs.

Att informera människor om riskerna med illegal migration är en av de uppgifter som väntar det nya migrationscentrumet i Bamako franska, huvudstad i det västafrikanska landet Mali. Potentiella migranter ska här kunna informera sig om laglig migration, utbildning och jobb utomlands.

Mali är en självskriven kandidat för detta pilotprojekt. Landet är en genomkörsport för migranter på väg till Europa och står för en stor del av grannländernas arbetskraftsinvandring. Runt fyra miljoner malier lever utomlands. Det rör sig alltså om en utvandring av kolossala mått med tanke på att landet totalt bara har tolv miljoner invånare. De flesta malier lever utspridda i Västafrika, men runt 200 000 finns i Europa.

Mali är ett av världens fattigaste länder. Huvudnäringen är jordbruk med bomull som viktigaste inkomstkälla. Landet är i hög grad beroende av migranternas inkomster, men en stor del av de pengar som skickas hem äts upp av bankernas överföringsavgifter. Migrationscentrumet granskar förslag som går ut på att sänka avgifterna.

Centrumet försöker också hjälpa migranter som återvänder till Mali att finna sig tillrätta. De flesta migranter är unga män som inte får jobb hemma. Ibland är de borta några månader, ibland i flera år, medan deras fruar, barn och äldre släktingar sköter familjens jordbruk.

De flesta afrikaner som lämnar kontinenten hamnar i Europa. Många kommer från Nordafrika, men länderna söder om Sahara står för en allt större andel, däribland Mali.

Migrationscentrumet har runt 40 anställda och en budget på cirka 10 miljoner euro. Det invigs officiellt den 6 oktober.

Migration från Mali – mer information franska.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar