Navigacijska pot

Center v pomoč priseljencem iz Afrike - 02/10/2008

Vhodna vrata v center za izseljence v Bamaku na Maliju

Delovati bo začel prvi center za priseljence zunaj meja EU.

Na tisoče Afričanov se vsako leto poda na nevarnosti polno pot nezakonitega priseljevanja v Evropo. Iskanje boljšega življenja se vse prepogosto konča s smrtjo v morskih valovih.

Novi center v Bamaku français, glavnem mestu zahodnoafriške države Mali, bo tako opozarjal tudi na nevarnosti nezakonitega priseljevanja. Bodoče izseljence bodo usmerjali v zakonito priseljevanje in jim svetovali glede poklicnega usposabljanja in iskanja zaposlitve na tujem.

Informacijski center je pilotni projekt, Mali pa najprimernejši kraj zanj. Država je del migracijske poti v Evropo in pomemben vir delovne sile za sosedne države. Izseljevanje prebivalcev je množično, saj jih od 12 milijonov kar 4 milijone živi v tujini. Največ jih je v zahodnoafriških državah, okrog 200 000 jih živi v Evropi.

Mali je med najrevnejšimi državami na svetu. Poljedeljstvo je osnovna dejavnost, najdonosnejša je pridelava bombaža. Država je močno odvisna od denarja, ki ga domov pošiljajo izseljenci, vendar ga precejšen odstotek poberejo provizije za bančna nakazila. V centru preučujejo možnosti, kako bi znižali stroške bančnih storitev.

Center se bo ukvarjal tudi z izseljenci, ki se po delu v tujini vračajo domov, in jim bo pomagal pri ponovnem vživljanju v domače okolje. Izseljenci so večinoma mladi moški, ki doma ne najdejo dela. Za nekaj mesecev ali več let se podajo v tujino, doma na kmetiji pa ostanejo ženske, otroci in starci.

V Evropi živi večina priseljencev iz Afrike. Največ jih je iz severne Afrike, čedalje več jih prihaja tudi iz podsaharskih držav, kot je Mali.

Center ima približno 40 zaposlenih in proračun v višini okoli 10 milijonov EUR. Uradno bo začel delovati 6. oktobra.

Izseljenci iz Malija – več informacij françaisPDF.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave