Cale de navigare

O mână întinsă emigranţilor - 02/10/2008

Poarta Centrului pentru gestionarea migraţiei din Bamako, Mali

Primul centru pentru emigranţi din afara graniţelor UE este gata să îşi deschidă porţile.

În fiecare an, mii de emigranţi ilegali de origine africană se aventurează către Europa. Adesea, încercările lor de a avea o viaţă mai bună se sfârşesc tragic.

Sensibilizarea populaţiei faţă de riscurile legate de emigrarea ilegală este una dintre sarcinile noului centru din Bamako franceză, capitala Republicii Mali din Africa de Vest. Punct de informare pentru viitorii emigranţi, centrul oferă consultanţă privind imigrarea legală, asistenţă în domeniul formării profesionale şi sfaturi privind căutarea locurilor de muncă în străinătate.

Mali este candidatul potrivit pentru acest proiect pilot. Ţara este un punct de tranzit pentru emigranţii care merg în Europa şi o sursă importantă de forţă de muncă pentru ţările învecinate. Aproximativ 4 milioane de cetăţeni ai statului Mali trăiesc în străinătate, un exod masiv dacă avem în vedere că întreaga populaţie este de 12 milioane. Majoritatea trăiesc răspândiţi în regiunea Africii de Vest, dar aproape 200 000 locuiesc în Europa.

Mali este una dintre cele mai sărace ţări din lume. Principalul sector economic este agricultura, cele mai multe venituri provenind din plantaţiile de bumbac. Ţara depinde în mare măsură de banii pe care emigranţii în trimit acasă, dar o mare parte din aceste venituri sunt consacrate plăţii comisioanelor de transfer bancar. Centrul pregăteşte propuneri de reducere a acestor costuri.

De asemenea, centrul se ocupă şi de emigranţii care se întorc, ajutându-i să îşi reia viaţa în ţara de origine. Majoritatea emigranţilor sunt bărbaţi tineri care nu reuşesc să îşi găsească de lucru acasă. Aceştia îşi părăsesc ţara fără a avea o destinaţie precisă, pe perioade de câteva luni până la câţiva ani, lăsând administrarea gospodăriilor agricole familiale în grija soţiilor, copiilor şi a rudelor mai în vârstă.

Majoritatea africanilor care trăiesc în străinătate locuiesc în Europa. Mulţi vin din Africa de Nord, dar numărul celor care sunt originari din ţări subsahariene precum Mali este în creştere.

Centrul are aproximativ 40 de angajaţi şi un buget de aproape 10 milioane de euro. Inaugurarea oficială va avea loc în data de 6 octombrie.

Fluxurile migratorii din Mali - mai multe informaţii franceză.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile