Kruimelpad

Helpende hand voor migranten - 02/10/2008

Toegangspoort van het migratiecentrum in Bamako, Mali

De EU opent voor het eerst een migratiecentrum buiten Europa.

Jaarlijks ondernemen duizenden Afrikanen een gevaarlijke reis naar Europa als illegale migrant. Hun zoektocht naar een beter leven kent vaak een noodlottig einde op zee.

Bewustmaking rond de risico's van illegale migratie is een van de taken van het nieuwe centrum in Bamako Frans, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Mali. Het is een voorlichtingscentrum voor potentiële migranten en geeft advies over legale immigratie en hulp met beroepsopleidingen en het zoeken van buitenlandse banen.

Mali is bij uitstek geschikt voor dit proefproject. Het is een transitland voor migranten op weg naar Europa en een belangrijke bron van werkkrachten voor de omringende landen. Om en nabij de vier miljoen Malinezen wonen in het buitenland, een enorme exodus voor een land met slechts twaalf miljoen burgers. De meesten wonen elders in West-Afrika, maar bijna 200 000 zijn er naar Europa gegaan.

Mali is een van de armste landen ter wereld. Landbouw, vooral de katoenkweek, is er de belangrijkste economische activiteit. Het land is erg afhankelijk van het geld dat migranten naar huis sturen, maar veel van dat geld gaat verloren door de kosten die de banken aanrekenen. Het centrum onderzoekt voorstellen om die kosten te verlagen.

Daarnaast helpt het centrum teruggekeerde migranten om hun leven in hun geboorteland weer op te nemen. De meeste migranten zijn jonge mannen die in hun land geen baan vinden. Zij verblijven maanden of jaren in het buitenland terwijl hun vrouwen, kinderen en de ouderen de familieboerderij draaiende houden.

Europa herbergt het grootste aantal in het buitenland levende Afrikanen. Velen van hen komen uit Noord-Afrika, maar steeds meer zijn er afkomstig uit landen ten zuiden van de Sahara, zoals Mali.

Het centrum heeft veertig medewerkers en een budget van ongeveer 10 miljoen euro. De officiële opening vindt plaats op 6 oktober.

Meer informatie over migratie uit Mali Frans.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links