Navigációs útvonal

Afrikában megnyílik az első uniós migrációs központ - 02/10/2008

Az afrikai Mali fővárosában, Bamakóban nyíló új migrációs központ kapuja

Hamarosan megkezdi működését Maliban az első Európán kívül létesített uniós migrációs központ.

Minden évben afrikaiak ezrei teszik kockára életüket, amikor illegális bevándorlás céljából útra kelnek Európába. A jobb élet reményében vállalt veszélyes utazás gyakran végződik tragédiával.

A nyugat-afrikai Mali állam fővárosában, Bamakóban most megnyílt migrációs központ français egyik feladatát éppen az jelenti, hogy az illegális bevándorlókra leselkedő veszélyekre felhívja az érintettek figyelmét. A központ hasznos információkkal szolgál azok számára, akik hazájukon kívül kívánnak munkát vállalni: tájékoztatja őket a törvényes lehetőségekről, és segítséget nyújt számukra a szakképzéssel és álláskereséssel kapcsolatos kérdésekben.

Mali kiválóan alkalmas színhely a kísérleti jelleggel indított projekt számára. Az ország az Európába irányuló migrációs útvonalak metszéspontjában fekszik, és állampolgárai közül nagyon sokan vállalnak munkát a szomszédos országokban. Mintegy 4 millióra tehető azoknak a Maliban született embereknek a száma, akik külföldön élnek. Tekintve, hogy az ország lakossága mindössze 12 millió főt számlál, az elvándorlás aránya rendkívül magas. A 4 millióból mintegy 200 000-en Európában, a többiek Nyugat-Afrika más államaiban élnek.

Mali a világ egyik legszegényebb országa. A lakosság elsősorban a mezőgazdaságból él, a legfontosabb bevételi forrás a gyapot. Az ország számára létfontosságú a külföldre vándoroltak által hazaküldött pénz, de ennek jelentős hányadát elviszik a bankátutalásból eredő költségek. A most megnyílt migrációs központ már vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne az átutalási díjakat csökkenteni.

A centrum munkatársai az országba visszatérő migránsok visszailleszkedését is segítik. Az elvándorlók többségét a hazájukban elhelyezkedni nem tudó fiatal férfiak adják, akik néhány hónapig, vagy akár egyhuzamban néhány évig is külföldön keresnek megélhetést. Hátrahagyott feleségük, gyermekeik és szüleik feladata marad, hogy műveljék a földet, és ellássák az állatokat.

Az Afrikából elvándorolt migránsok többsége Európában él. Sokuk Észak-Afrikából érkezett kontinensünkre, de egyre nagyobb számban találhatók köztük olyan bevándorlók, akik a Szaharától délre fekvő országokból, köztük Maliból származnak.

A bamakói migrációs központ hozzávetőleg 40 alkalmazottat foglalkoztat majd, költségvetése kb. 10 millió euró. Hivatalos megnyitójára október 6-án kerül sor.

Mali és a migráció – tanulmány françaisPDF

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek