Διαδρομή πλοήγησης

Να απλώσουμε το χέρι στους μετανάστες! - 02/10/2008

Η πύλη εισόδου του Κέντρου Μεταναστών στο Μπαμάκο του Μάλι

Το πρώτο κέντρο μεταναστών εκτός των συνόρων της ΕΕ είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Κάθε χρόνο χιλιάδες Αφρικανοί επιχειρούν ένα επικίνδυνο ταξίδι για να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη. Πολύ συχνά όμως, η προσπάθειά τους να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής καταλήγει σε θαλάσσια τραγωδία.

Ένας από τους στόχους του νέου κέντρου στο Μπαμάκο français , πρωτεύουσα του Μάλι της Δυτικής Αφρικής,θα είναι να ευαισθητοποιήσει στους κινδύνους της λαθρομετανάστευσης. Το κέντρο θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη λαθρομετανάστευση σε όσους επιθυμούν να μεταναστεύσουν και θα τους βοηθά να εκπαιδεύονται και να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

Το Μάλι προσφέρεται ιδιαίτερα για την εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου. Η χώρα αυτή αποτελεί σημείο διέλευσης μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη και σημαντική πηγή προσφοράς εργατικού δυναμικού για τις γειτονικές της χώρες. Περίπου 4 εκατομμύρια υπήκοοι του Μάλι ζουν στο εξωτερικό, αριθμός τεράστιος αν ληφθεί υπόψη ότι το σύνολό τους είναι μόνο 12 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι είναι διασκορπισμένοι σ' όλη τη Δυτική Αφρική, αλλά 200.000 περίπου ζουν στην Ευρώπη.

Το Μάλι είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Κύρια πηγή εισοδήματος είναι η γεωργία, με κυριότερη την καλλιέργεια του βαμβακιού. Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα που στέλνουν στον τόπο τους οι μετανάστες, σημαντικό όμως μέρος αυτού του εισοδήματος πηγαίνει στα τέλη των τραπεζικών εμβασμάτων. Αυτή τη στιγμή το κέντρο μελετά προτάσεις για τη μείωση αυτού του κόστους συναλλαγών.

Επιπλέον, το κέντρο καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει τους επαναπατριζόμενους μετανάστες να αρχίσουν μια καινούργια ζωή στην πατρίδα τους. Οι περισσότεροι μετανάστες είναι νέοι άνδρες που δεν μπορούν να βρουν δουλειά στον τόπο τους. Μεταναστεύουν οπουδήποτε, από λίγους μήνες μέχρι αρκετά χρόνια, αφήνοντας την καλλιέργεια των κτημάτων τους στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Οι περισσότεροι από τους Αφρικανούς που μεταναστεύουν εκτός Αφρικής ζουν στην Ευρώπη. Πολλοί είναι από τη Βόρεια Αφρική, αλλά όλο και περισσότεροι προέρχονται από υποσαχάριες χώρες, όπως το Μάλι.

Το κέντρο απασχολεί 40 περίπου άτομα και έχει προϋπολογισμό γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα εγκαίνιά του θα γίνουν στις 6 Οκτωβρίου.

Μετανάστευση από το Μάλι: περισσότερες πληροφορίες françaisPDF.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι