Sti

En hjælpende hånd fra EU - 02/10/2008

Indgangen til immigrationscentret i Bamako i Mali

Det første immigrationscenter uden for EU står nu klar til at åbne dørene.

Hvert år vover tusindvis af afrikanere sig ud på den farefulde rejse til Europa som ulovlige indvandrere. Deres jagt på et bedre liv ender ofte i en tragedie til søs.

Det nye center i Bamako fransk, hovedstaden i det vestafrikanske land Mali, skal bl.a. oplyse om de risici, man løber som ulovlig indvandrer. Som informationskontor for potentielle udvandrere tilbyder centret rådgivning om lovlig indvandring og hjælper med jobtræning og jobsøgning i udlandet.

Mali er en oplagt kandidat til pilotprojektet. Landet fungerer som transitpunkt for indvandring til Europa og som en vigtig kilde til arbejdskraft for dets nabolande. Ca. 4 millioner maliere bor i udlandet, så der er tale om et kæmpe antal udvandrere ud af de i alt bare 12 millioner. De fleste tager til et andet land i Vestafrika, men ca. 200 000 bor i Europa.

Mali er et af verdens fattigste lande. Det vigtigste erhverv er landbrug – og bomuld den største indtægtskilde. Landet er meget afhængigt af de penge, som udvandrere sender hjem, men en stor del sluges af bankernes overførselsgebyrer. Derfor er centret ved at undersøge, hvordan disse transaktionsomkostninger kan mindskes.

Centret tager sig også af udvandrere, der vender hjem, og hjælper dem med at starte deres nye liv i hjemlandet. De fleste udvandrere er yngre mænd, som ikke kan finde arbejde i hjemlandet. Nogle tager af sted i få måneder og andre i adskillige år. I mellemtiden driver kvinder, børn og ældre familiebruget.

Europa er hjem for de fleste afrikanere, der flytter til et andet kontinent. Mange kommer fra Nordafrika, men et stigende antal er fra lande syd for Sahara som f.eks. Mali.

Centret beskæftiger ca. 40 personer og har et budget på omkring 10 mio. euro. Officielt slås dørene op den 6. oktober.

Udvandring fra Mali - læs mere fransk.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links