Навигационна пътека

Порталът на миграционния център в Бамако, Мали

Първият имиграционен център извън границите на ЕС е готов да започне работа.

Всяка година хиляди африканци предприемат опасното пътуване до Европа като нелегални мигранти. Често тяхното търсене на по-добър живот завършва с трагедия в морето.

Повишаването на осведомеността за свързаните с нелегалната имиграция рискове е една от задачите на новия център в Бамако français, столицата на западноафриканската държава Мали. Място за информация за бъдещи мигранти, центърът предлага съвети за легална имиграция и помага за професионално обучение и търсене на работа в чужбина.

Мали е основен кандидат за пилотния проект. Страната е транзитна точка за мигранти, отправили се към Европа, и е важен източник на работна ръка за съседните страни. Около 4 милиона малийци живеят в чужбина, огромен брой, като се има предвид, че населението на Мали е 12 милиона души. Повечето са пръснати из Западна Африка, но около 200 000 души живеят в Европа.

Мали е една от най-бедните страни в света. Основният стопански сектор е земеделието, като памукът е най-важната култура. Страната е силно зависима от парите, които емигрантите изпращат у дома, но голяма част от този доход бива изяждан от такси за банкови преводи. Центърът проучва предложения за намаляване на тези разходи.

Центърът също така работи със завръщащи се мигранти, за да им помогне да подновят живота си в родната си страна. Повечето емигранти са млади хора, които не могат да си намерят работа. Те отиват на най-различни места за период от няколко месеца до няколко години, оставяйки жени, деца и старци да се грижат за семейните ферми.

Европа е дом на повечето африканци, живеещи извън африканския континент. Много от тях са от Северна Африка, но нарастващ брой са от страните на юг от Сахара, като например Мали.

В центъра работят около 40 души, а бюджетът му е близо 10 млн. евро. Официалното му откриване е на 6 октомври.

Миграция от Мали - повече информация français.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки