Kruimelpad

Gelijke kansen, maar wordt de wet wel toegepast? - 29/09/2008

Man in een rolstoel aan het werk met een snijbrander

Een conferentie over discriminatie vestigt de aandacht op de kloof tussen wetgeving en praktijk.

Europa heeft strenge wetgeving tegen discriminatie, maar van een echt gelijke behandeling is nog geen sprake. Tijdens de top over gelijkheid DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano in Parijs op 29 en 30 september gaan experts op dit gebied na wat er sinds de EU-campagne tegen discriminatie in 2007 is bereikt.

Op de arbeidsmarkt is discriminatie nog aan de orde van de dag. Vrouwen verdienen over de hele linie 15% minder dan mannen, in het bedrijfsleven gemiddeld zelfs 25% minder. En een topbaan krijgen ze niet zo makkelijk. Van alle gehandicapten heeft maar 50% een baan, terwijl dat voor mensen zonder handicap 68% is. En zowel jong als oud klaagt over leeftijdsdiscriminatie.

Deze groepen worden ook gediscrimineerd in de gezondheidszorg, in het onderwijs, voor de sociale zekerheid en bij huisvesting. In juli heeft de Europese Commissie wetgeving DeutschEnglishfrançais voorgesteld voor meer bescherming op die gebieden. Het is een aanvulling op de bestaande wetgeving tegen discriminatie op de arbeidsmark

Maar discriminatie los je niet op met wetgeving alleen. Op de conferentie wordt daarom onder andere nagegaan hoe diepgewortelde gedragspatronen en oude praktijken bij overheid en bedrijfsleven kunnen worden veranderd.

Het is niet altijd makkelijk om een duidelijk beeld van de discriminatie in Europa te krijgen. De EU-landen verzamelen op verschillende manieren gegevens, wat vergelijkingen moeilijk, zo niet onmogelijk maakt.

Volgens een recente enquête zien de Europeanen discriminatie op basis van ras of etnische afkomst als de meest voorkomende - en groeiende - vorm van discriminatie. Andere vormen van discriminatie komen volgens de ondervraagden steeds minder voor (leeftijd, geslacht) of blijven gelijk (seksuele voorkeur).

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links