Navigációs útvonal

Esélyegyenlőséget, nem csak a törvényekben! - 29/09/2008

Hegesztőpisztollyal dolgozó ember kerekes székben

Az EU elnöksége esélyegyenlőségi konferenciát szervezett, mely kiemelte: nincs összhang a jogszabályok és a gyakorlat között.

Szigorú jogszabályok tiltják Európában a hátrányos megkülönböztetést, de az egyenlő elbánás elvének gyakorlati megvalósulásáig még hosszú utat kell megtennünk. A Párizsban szeptember 29–30-án rendezett esélyegyenlőségi konferencia DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano lehetőséget adott a szakértőknek, hogy áttekintsék, milyen eredményeket ért el a 2007-es uniós diszkriminációellenes kampány.

A helyzet elgondolkodtató. A munkaerőpiacon továbbra is gyakran tapasztalhatók egyenlőtlenségek. A nők átlagban 15%-kal (a magánszférában pedig 25%-kal) kevesebbet keresnek a férfiaknál, és a felelős beosztásban dolgozók körében kisebbségben vannak. A fogyatékosoknak csupán 50%-a jut munkahelyhez, míg ez az arány az egészségesek esetében 68%. A fiatalok és az idősek egyaránt arról panaszkodnak, hogy koruk hátrányt jelent az elhelyezkedésben.

A hátrányos helyzetű csoportokat az egészségügyi ellátás, az oktatás, a társadalombiztosítási ellátások és a lakáshoz jutás területén is éri diszkrimináció. Az Európai Bizottság júliusban jogszabályjavaslat DeutschEnglishfrançais ot terjesztett elő az e területeken jelentkező hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére. Ez a javaslat a diszkriminációt a foglalkoztatásban megtiltó törvényeket hivatott kiegészíteni.

Az egyenlőtlenségek elleni küzdelemhez azonban többre van szükség, mint jogi szabályozásra. A konferencia többek között arra a kérdésre kereste a választ, hogyan lehet megváltoztatni a mélyen gyökerező magatartásmintákat, a beidegződött intézményi és munkaadói eljárásokat.

Nem egyszerű feladat pontos összképet alkotni az Európában észlelhető diszkriminációról. Az uniós tagállamok különböző adatgyűjtési módszereket alkalmaznak, ami megnehezíti az összehasonlítást, ha el nem lehetetleníti.

Nemrégiben azonban uniós felmérés készült, mely szerint az európaiak úgy érzik, a bőrszín és etnikai származás miatti hátrányos megkülönböztetés a diszkrimináció legelterjedtebb és egyre nagyobb teret hódító formája az Európai Unióban. A lakosság véleménye szerint a diszkrimináció más – koron, nemen alapuló – formái visszaszorulóban vannak, de legalábbis nem erősödnek. Ez utóbbi vélekedés vonatkozik például a nemi irányultság miatti megkülönböztetésre.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek