Διαδρομή πλοήγησης

Ισότητα: ας γίνουν οι νόμοι πράξη - 29/09/2008

Άνδρας σε αναπηρικό καροτσάκι δουλεύει με καμινέτο

Διάσκεψη για τις διακρίσεις φέρνει στο φως τη διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης.

Παρόλο που η Ευρώπη διαθέτει αυστηρή νομοθεσία κατά των διακρίσεων, η ίση μεταχείριση απέχει ακόμη πολύ από το να γίνει πράξη. Η σύνοδος κορυφής για την ισότητα DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano , που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 29-30 Σεπτεμβρίου, έδωσε την ευκαιρία στους ειδικούς του τομέα να κάνουν απολογισμό των όσων επιτεύχθηκαν μετά την ευρωπαϊκή εκστρατεία κατά των διακρίσεων του 2007.

Στην αγορά εργασίας οι ανισότητες εξακολουθούν να είναι έντονες. Οι γυναίκες αμείβονται κατά 15% λιγότερο από τους άνδρες (25% λιγότερο στον ιδιωτικό τομέα) και κατέχουν λιγότερες υψηλόβαθμες θέσεις. Μόνο το 50% των ατόμων με αναπηρία εργάζονται, σε σύγκριση με το 68% των σωματικά ικανών. Επίσης, τόσο οι νέοι όσο και οι ηλικιωμένοι διαμαρτύρονται για τις διακρίσεις λόγω ηλικίας.

Οι ίδιες ομάδες αντιμετωπίζουν επίσης διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση και τη στέγαση. Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία DeutschEnglishfrançais η οποία συμπληρώνει την ισχύουσα νομοθεσία κατά των διακρίσεων στην εργασία και παρέχει προστασία στους προαναφερθέντες τομείς.

Η καταπολέμηση των διακρίσεων, όμως, απαιτεί κάτι περισσότερο από αποτελεσματικούς νόμους. Ένας από τους στόχους της διάσκεψης ήταν η διερεύνηση τρόπων αλλαγής των βαθιά ριζωμένων προτύπων συμπεριφοράς, αλλά και παγιωμένων θεσμικών και επαγγελματικών πρακτικών.

Δεν είναι πάντα εύκολο να έχουμε σαφή εικόνα των διακρίσεων στην Ευρώπη. Οι χώρες της ΕΕ ακολουθούν διαφορετικές μεθόδους συγκέντρωσης στοιχείων που κάνουν δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την πραγματοποίηση συγκρίσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι Ευρωπαίοι θεωρούν τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής ως τη συνηθέστερη μορφή διακρίσεων στην ΕΕ, η οποία μάλιστα ακολουθεί ανοδική πορεία. Αντίθετα, άλλες μορφές διακρίσεων (λόγω ηλικίας, φύλου) τείνουν να φθίνουν ή τουλάχιστον να μην αυξάνονται (σεξουαλικός προσανατολισμός).

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι