Навигационна пътека

Равенство: да накараме законите да заработят - 29/09/2008

Мъж в инвалидна количка, работещ с оксижен

Конференция за дискриминацията подчертава разминаването между закони и практика.

Европа има строги антидискриминационни закони, но все още е далеч от равнопоставеността. Срещата на върха, посветена на равенството DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano , която се проведе в Париж на 29 - 30 септември, бе шанс за експертите по въпросите на равните възможности да разгледат постигнатото в ЕС след кампания срещу дискриминацията, състояла се през 2007 г.

Все още съществуват много неравенства на пазара на труда. Жените печелят с 15% по-малко от мъжете (25% в частния сектор) и достигат до по-малко ръководни постове. Само 50% от хората с увреждания имат работа, докато при тези без увреждания процентът е 68%. А освен това и млади, и възрастни все още се оплакват от възрастова дискриминация.

Същите тези групи се сблъскват с дискриминация и по отношение на здравеопазване, образование, социално осигуряване и намиране на жилище. През юли Европейската комисия предложи законодателни актове DeutschEnglishfrançais, които ще осигуряват защита в тези области. Те допълват съществуващите закони, забраняващи дискриминацията в сферата на трудовата заетост.

Но борбата с дискриминацията изисква нещо повече от ефективни закони. Една от целите на конференцията бе да се изследва как могат да се променят дълбоко вкоренени модели на поведение и дългогодишни институционални и професионални практики.

Не винаги е лесно да се получи ясна картина на дискриминацията в Европа. Страните от ЕС събират данни по различни начини, което прави сравненията трудни, ако не и невъзможни.

Все пак според скорошно проучване, европейците считат дискриминацията въз основа на раса или етнически произход за най-честата форма на дискриминация в ЕС, която при това продължава да нараства. Другите видове дискриминация се смятат или за изчезващи (възрастова, полова), или поне за такива, при които положението не се влошава (сексуална ориентация).

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки