Sökväg

EU-kampanj för mångfald – lastbilsturné genom tio länder - 22/07/2008

EU:s lagstiftning mot diskriminering är en av världens mest omfattande. Men ibland krävs det mer än så för att budskapet ska gå fram.

Varje sommar de senaste fem åren har EU låtit en lastbil turnera българскиEnglishceštinaeesti keelmagyarlatviešu valodalietuviu kalbapolskiromânaslovencinaslovenšcina genom Europa för att slå ett slag för lika rättigheter och bekämpa stereotyper. Det är svårt att missa den stora, gula lastbilen med ordet ”Respect” i stora bokstäver på sidan. Självklart är den handikappanpassad så att även rullstolsbundna kan ta sig ombord.

I år sker upptakten till turnén i Tjeckien på Prags musikfestival i Juni. Resan fortsätter sedan genom nio andra länder:Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien och Ungern. Turnén avslutas i oktober.

Lastbilen gör halt i två städer i varje land och besöker musik-, ungdoms- och filmfestivaler, sportevenemang, högskolor och jobbmässor. På turnén sprids kampanjens budskap med hjälp av en rad interaktiva evenemang – en karaoketävling, en frågesport på temat mångfald och en hinderbana för rullstolar.

Programmet varierar från land till land och innehåller specialevenemang med bland annat debatter, konserter och dans.

En nyligen genomförd EU-enkät visar att runt var sjunde europé förra året utsattes för någon form av diskriminering på grund av etniskt ursprung, ålder, funktionshinder, religion, kön eller sexuell läggning.

De flesta européer ser diskriminering som ett utbrett problem, som t.ex. påverkar boendet, vården, skolan och försäkringarna.

”Fortfarande känner alldeles för få människor i EU till att de har rätt till ett liv utan diskriminering”, beklagade Vladimír Špidla, kommissionären med ansvar för sociala frågor. ”Den här informationskampanjen riktar sig direkt till medborgarna och ska bidra till att göra rätten till likabehandling till en självklarhet för alla.”

Läs mer om aktuella frågor och initiativ på EU:s webbplats För mångfald. Mot diskriminering.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar