Navigacijska pot

Tovornjak različnosti tudi v Sloveniji - 22/07/2008

Evropska unija ima eno od najobsežnejših protidiskriminacijskih zakonodaj na svetu,vendar včasih samo zakoni niso dovolj.

Tovornjak različnosti, projekt Evropske komisije, že pet let vsako poletje spodbuja zavedanje o enakopravnosti in boju proti stereotipom. Ogromen rumen tovornjak, na katerem je napis „respect“ (spoštovanje), je viden že od daleč, vendar se je nanj z 1,4 m visokim dvigalom za invalidske vozičke lahko povzpeti.

Letos se je tovornjak najprej odpravil na Češko, kjer je junija obiskal praški glasbeni festivalpozneje pa tudi devet drugih držav EU: Bolgarijo, Estonijo, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Poljsko, Romunijo, Slovaško in Slovenijo. Turneja se bo končala oktobra.

Tovornjak se bo v vsaki državi ustavil v dveh mestih, in sicer na glasbenih in filmskih festivalih, mladinskih in športnih dogodkih univerzah in zaposlitvenih sejmih. Turneja vključuje številne interaktivne dogodke – popevkarsko tekmovanje, kviz o različnosti in tekmovanje v premagovanju ovir na invalidskem vozičku.

V Sloveniji se bo tovornjak udeležil dveh dogodkov v Ljubljani: konec julija bo sodeloval na Evropskem veteranskem prvenstvu v atletiki, oktobra pa se bo pridružil Študentski areni.

Po nedavni anketi EU o diskriminaciji naj bi bil v preteklem letu približno vsak sedmi Evropejec žrtev diskriminacije zaradi rase, narodnostne pripadnosti, starosti, invalidnosti, veroizpovedi, spola ali spolne usmerjenosti.

Večina Evropejcev meni, da je diskriminacija zelo razširjen problem, ki vpliva denimo na reševanje stanovanjskega vprašanja, zdravstveno varstvo, izobraževanje in zavarovanje.

„Preveč ljudi v Evropi še vedno ne pozna svoje pravice do življenja brez diskriminacije“, je dejal komisar za socialne zadeve Vladimir Špidla in dodal, da „je sporočilo te kampanje namenjeno neposredno državljanom in bo tako omogočilo, da pravica do enakega obravnavanja postane resničnost“.

Za različnost – proti diskriminaciji: spletišče z informacijami in novicami v zvezi z bojem proti diskriminaciji v EU.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave